Optimistisk Mette Frederiksen forventer, at store nedlukninger er fortid

Vaccinerne virker, lyder det fra statsminister, men for mange under 40 år er ikke vaccineret endnu, mener hun.

Statsminister Mette Frederiksen (S) holdt mandag pressemøde om coronasituationen.
Statsminister Mette Frederiksen (S) holdt mandag pressemøde om coronasituationen.
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Det danske samfund har under coronapandemien været igennem to store nedlukninger, men der kommer næppe en tredje.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde om status på coronasituationen i Danmark mandag eftermiddag.

På pressemødet deltager også sundhedsminister Magnus Heunicke (S), direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm, direktør i Statens Serum Institut Henrik Ullum og formand for ekspertgruppen om en langsigtet strategi for et genåbnet Danmark Torben M. Andersen.

- Vi har den klare forventning, at vi kan undgå store nationale nedlukninger i fremtiden. Ganske enkelt fordi vi nu har supervåbnet over dem alle, nemlig vaccinerne, siger Mette Frederiksen.

Vil have flere unge til at tage vaccinen

Over fire millioner danskere er færdigvaccinerede, men med en mere smitsom deltavariant er det vigtigt, at endnu flere tager imod en vaccine, lyder det fra statsministeren.

- Derfor er det også helt og aldeles afgørende at få de sidste med, så vi alle sammen kan gå trykke ind i efteråret.

Over fire millioner danskere er færdigvaccinerede, men med en mere smitsom deltavariant er det vigtigt, at endnu flere tager imod en vaccine, lyder det fra statsministeren.

- Det er helt og aldeles afgørende at få de sidste med, så vi alle sammen kan gå trykke ind i efteråret.

På pressemødet forklarer statsministeren, at epidemien har ændret karakter. Før nytår var det kun 13 procent af de indlagte, der var under 40 år, men i dag er det 51 procent.

- Forklaringen er lige for. For på trods af den enestående succes med at få vaccineret danskerne, så er der stadig for mange under 40, som ikke er blevet vaccineret, siger Mette Frederiksen og henvender sig direkte til de unge, der ikke er vaccineret:

- I løber lige nu en større risiko end på noget andet tidspunkt for at blive smittet med corona. Og I risikerer også uforvarende at give sygdommen videre til en anden.

Heunicke: Uvaccinerede driver epidemien

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) fortæller, at 136 personer er indlagt, at 80 procent af dem ikke er færdigvaccineret, og at 77 procent af de smittede ikke er færdigvaccinerede.

- Så det er en lille del af befolkningen, der driver langt, langt de fleste smittetilfælde og står for de fleste indlæggelser. VI er på vej mod en epidemi blandt de ikke-vaccinerede i Danmark.

Børn ned til 12 år kan i dag blive vaccineret mod coronavirus.

Brostrøm: Vi skal op på 90 procent

Direktør for Statens Serum Institut Henrik Ullum forklarer, at smitten forventes at stige i løbet af efteråret. Og i forlængelse af det siger Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm, at det er afgørende, at flere bliver vaccineret.

- Vi skal op på mindst 90 procent inden 1. oktober, siger Søren Brostrøm.

Han fortæller, at det er bydele og områder med stor befolkningstæthed og en stor andel af ikke etniske danskere, der halter bagefter i vaccinationstilslutning.

- Vi har alle sammen et ansvar. Virus er farveblind, og alle kan blive smittet. Vaccinen er ekstrem effektiv og sikker. Lyt til sundhedsmyndighederne og tag vaccinen, siger Brostrøm.

På pressemødet siger Magnus Heunicke også, at regeringen for øjeblikket er ved at undersøge, om corona kan nedklassificeres, så den ikke længere skal betegnes som en samfundskritisk sygdom.

Klassificeringen er afgørende for, hvad regeringen kan foretage af indgreb. Bliver den nedklassificeret, vil sundhedsministeren ikke længere kunne bruge mere vidtgående indgreb som opholdsforbud på bestemte steder og tvangstestning.