Nu slutter sol og forårsvejr - sne og kulde er på vej

Natten til søndag skifter vejret brat med sne og blæst og dermed slutter en lang periode med tørvejrsdage.

I over en uge har man hver morgen stort set være garanteret én ting: Solskin fra morgenstunden og tørvejr.

Flere højtryksområder har i de seneste halvanden uge befundet sig nær Danmark, og det har sikret os stabilt vejr med relativt rolige vindforhold, tørvejr og kun få skyer på himlen. Men det knastørre og rolige forårsvejr får en ende natten til søndag, hvor vi kuriøst nok samtidig sætter urene til sommertid.

Vejromslag med blæst, sne og forhøjet vandstand - og sommertid

Mens lørdag har budt på forårsagtigt vejr mange steder, kommer vejrskiftet natten til søndag til at kunne mærkes som en brat omvæltning.

Koldfronten natten til søndag giver en overgang slud og tøsne over den sydøstlige del af landet.
Koldfronten natten til søndag giver en overgang slud og tøsne over den sydøstlige del af landet.
Foto: GRAFIK / TV 2 Vejret

Lørdag aften og natten til søndag vil der i forbindelse med en koldfrontspassage kunne falde både slud og tøsne over den sydøstlige del af landet, og der er mulighed for, at der kan falde et par centimeter sne, som man fortsat vil kunne opleve tidligt søndag morgen.

Søndag morgen vil der blæse en hård vind til kuling nedover Danmark fra nordøst, og lokalt kan vindstødene i Østersøområdet nå stormstyrke, mens temperaturen kun vil ligge på få graders varme. Det vil derfor føles som næsten fem graders frost at bevæge sig udendørs.

Derudover giver den kraftige blæst vandstandsstigninger, så der kan forekomme stormflod i den vestlige del af Østersøen. De højeste vandstande i Danmark kan nå op på omkring eller lidt over 1,2 meter.

10 dage uden én dråbe regn

Dermed siger vi farvel til den længste tørvejrsperiode i næsten et år. Siden 18. marts er der ikke faldet så meget som én dråbe regn på landsplan, og det gør lørdag til den tiende tørvejrsdag i træk - i hele landet.

Kontrasten er navnlig stor, fordi vi netop havde overstået en ekstremt våd periode med flere nedbørrekorder. Efteråret 2019 blev det vådeste målt i Danmark, og kalenderåret 2019 tangerede den tidligere nedbørsrekord som det vådeste år. Derudover blev vinteren 2019-20 den næstvådeste i dansk vejrhistorie, og februar blev med afstand den vådeste af sin slags herhjemme siden 1874.

Derudover fik vi i løbet af 12-måneders perioden marts 2019 til februar 2020 over 1000 millimeter regn på landsplan.

Og vi skal langt tilbage for sidst at finde en lige så lang periode med tørvejr. På intet tidspunkt sidste sommer havde vi ti sammenhængende dage med tørvejr. Så for at finde en tilsvarende tør periode skal vi skrue blikket 11 måneder tilbage. I perioden 13.-22. april sidste år (begge dage inklusiv) fik vi heller ikke regn - og det er ikke sket før nu, at vi har haft så lang en periode uden nedbør.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Vejr.