Mogens Jensen og Mette Frederiksen får 'næser'

TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, har tidligere beskrevet næse-scenariet som det mest sandsynlige - og det, Mette Frederiksen har håbet på.

Mogens Jensen og Mette Frederiksen står til at modtage en såkaldt 'næse'.
Mogens Jensen og Mette Frederiksen står til at modtage en såkaldt 'næse'.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/Philip Davali/Ritzau Scanpix

Statsminister Mette Frederiksen og daværende miljø- og fødevareminister Mogens Jensen (S) får hver tildelt en såkaldt næse for deres håndtering af mink-sagen.

Det erfarer TV 2.

Det er et flertal bestående af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Radikale Venstre, der har tildelt næserne.

Dermed har Socialdemokratiet lagt mandater til at give deres egen partiformand og tidligere minister en næse.

Alle Folketingets partier mødes tirsdag klokken 9 i Granskningsudvalget, hvor de efter mødet vil præsentere kritikken. Men TV 2 erfarer altså forud for mødet, at der er enighed om at uddele næser til Mette Frederiksen og Mogens Jensen.

Utilfredshed i blå blok

Ingen af de borgerlige partier er med. Blå blok mener nemlig langt fra, det er nok at tildele næser, som ingen reel politisk konsekvens har, men alene er udtryk for kritik.


De borgerlige partier har i stedet ønsket, at der blev nedsat uvildige advokater til at kigge på kommissionens beretning og vurdere, om der er grundlag for at stille Mette Frederiksen for en rigsret. Det ønsker hverken Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre eller Enhedslisten dog, og derfor bliver det ikke til noget.

Til gengæld kræver Radikale Venstre, at der bliver udskrevet valg senest 4. oktober, ellers vælter partiet regeringen.

Hård kritik fra kommissionen

Næserne uddeles på baggrund af den kritik, Minkkommissionen fremfører i sin beretning, der landede torsdag.

Her skriver kommissionen, at Mette Frederiksens udmeldinger på pressemødet 4. november, hvor hun beordrede alle mink aflivet, var "groft vildledende og klart ulovlige".

Desuden har kommissionen vurderet, at Mette Frederiksen var skyld i, at KU-mødet 3. november, hvor beslutningen om at aflive alle mink blev truffet, var forceret.

Om Mogens Jensen skriver kommissionen, at den ikke tror på, at han først fik besked om manglende lovhjemmel 7. november 2020, som han ellers har fortalt under afhøringerne af ham. Kommissionen mener, at han fik det tidligere, "nemlig den 5. november 2020, og kommissionen finder således, at Mogens Jensen i hvert fald under samrådet den 11. november gav urigtige oplysninger".

Det er blandt andet på baggrund af den kritik, at et flertal i Folketinget har besluttet at tildele næser, erfarer TV 2.

Bedste udfald for Mette Frederiksen

TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, har tidligere beskrevet næse-scenariet som det mest sandsynlige. Og også det regeringen håbede på.

- Mette Frederiksen forventer, at der vil blive udtrykt kritik af hende, men vil ånde lettet op, hvis det ikke bliver værre end en næse, sagde han.

Selvom en næse ikke rigtig har nogen konsekvens i praksis, er det ifølge den politiske redaktør langt fra hverdagskost, at en statsminister får en næse. Derfor vil det "vække opsigt".