Midt- og Vestjylland slipper mere tørskoet igennem lørdagen end andre landsdele

Landet bliver - ligesom fredag - vejrmæssigt delt i to.

Efteråret klan blive det vådeste i dansk meteorologisk historie. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Bor man i den østlige del af landet, og har man ikke allerede fundet regntøjet frem, så skal der lyde en slet skjult opfordring til at gøre det herfra.

Et lavtryk over Østersøen nær Bornholm sender nemlig sine fronter med regn op over netop Bornholm, Hovedstadsområdet og Nordsjælland, Østsjælland, samt dele af Møn og Falster.

Læs også Regn, regn og atter regn: Risiko for oversvømmede kolonihaver

På 'solskinsøen' Bornholm, der i lørdagens anledning ikke just lever op til sit navn, regner det allerede lørdag morgen, og i løbet af formiddagstimerne vil regnen også brede sig lidt mod vest - ind over de førnævnte områder.

Her vil regnen så sile ned en god del af lørdagen, hvor der i alt kan nå at falde fem til ti millimeter regn indtil søndag morgen.

Længere mod vest vil det holde tørt, men dog også forblive mest gråt og overskyet. Derudover kan der fra Nordsøen drive byger ind over den syd- og vestlige del af Jylland, og de kan give lidt regn af og til.

I hele landet vil lørdagen byde på temperaturer mellem fem og otte grader, mens vindforholdene vil være ganske beskedne.

Regn på regn på regn

Lørdagsregnen er blot ét af utroligt mange regnvejr, der har passeret Danmark de sidste par måneder. De første otte døgn af november er der allerede faldet knap 35 millimeter, og samlet set er der nu faldet 294 millimeter regn i kalenderefteråret - selvom der fortsat er tre uger tilbage.

Læs også Oversvømmet kroejer: - Der sker åbenbart intet

Dermed mangler der 'kun' at falde 34 millimeter regn i resten af november, førend efteråret 2019 bliver det vådeste i dansk meteorologisk historie, som på landsplan strækker sig tilbage til 1874.

Det vådeste efterår hidtil, kom i 1967, hvor der faldt 327 millimeter.

Derudover har perioden fra august til oktober budt på så store nedbørmængder, at det ikke før har regnet så meget i løbet af tre måneder. I alt faldt der i år 350 millimeter i den tremåneders-periode.