Mette Frederiksens nye regering - her er de mulige scenarier

TV 2s politiske redaktør skitserer her Mette Frederiksens muligheder efter Mogens Jensens exit.

Lea Wermelin bliver med stor sandsynlighed minister for fiskeri. Hun er i forvejen miljøminister.
Lea Wermelin bliver med stor sandsynlighed minister for fiskeri. Hun er i forvejen miljøminister.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Statsminister Mette Frederiksen, Soc.dem., går torsdag til dronningen "for at ændre regeringens sammensætning", som det lyder i en pressemeddelelse.

Men hvad betyder det, og hvad kan vi forvente?

Mette Frederiksen kører til dronningen klokken 11.00. Mens vi venter skitserer TV 2s politiske redaktør, Troels Mylenberg, de scenarier, der kan udspille sig i løbet af torsdagen.

1. scenarie: Ingen ny minister

Et scenarie er at fordele Mogens Jensens ressortområder ud på eksisterende ministerier. Han var minister for fødevarer, fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde.

Fødevarer kan lande hos beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) eller boligminister Kaare Dybvad (S).

De har begge ministererfaring og har overstået de store projekter, der lå på deres borde. Hummelgaard har landet en aftale om tidlig tilbagetrækning - den såkaldte Arne-pension, som blev lovet under valgkampen - mens Dybvad har taget et opgør med udenlandske kapitalfonde som Blackstone og landet en aftale, der skal standse deres opkøb af billige lejeboliger i Danmark.

Nordisk Samarbejde kan lande hos Rasmus Prehn (S), der i forvejen er minister for udviklingssamarbejde.

Fiskeri kan meget vel lande hos miljøminister Lea Wermelin (S). Det kan også havne hos erhvervsminister Simon Kollerup (S), der er født og opvokset ved Hanstholm og dermed selv stammer fra en fiskeriegn i Danmark, på grund af Brexit og fiskeriets afgørende rolle i forhandlingerne om det fremtidige forhold mellem Storbritannien og EU.

Ligestilling kan havne hos kulturminister Joy Mogensen (S).

Der er stor sandsynlighed for dette scenarie, vurderer Troels Mylenberg, da det skaber mindst mulig uro på Christiansborg og mest mulig oprydning at sprede ressortområderne ud frem for at hente en ny minister ind.

Joy Mogensen, der i dag er kulturminister, bliver med høj sandsynlighed minister for ligestilling.
Joy Mogensen, der i dag er kulturminister, bliver med høj sandsynlighed minister for ligestilling.
Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

2. scenarie: Én ny minister

Som et andet scenarie kan statsministeren hente en ny minister ind som erstatning for Mogens Jensen.

De oplagte kandidater fra den socialdemokratiske folketingsgruppe er politisk ordfører Jesper Petersen, gruppeformand Flemming Møller Mortensen, finansordfører Christian Rahbjerg og EU-ordfører Jens Joel.

Mette Gjerskov er også en mulighed, da hun er kvinde og har erfaring som fødevareminister.

Derudover er det en mulighed at hente Karen Hækkerup tilbage til politik. Hækkerup har erfaring som fødevareminister og endda justitsminister og har derudover været direktør for Landbrug og Fødevarer.

Der er med Mylenbergs ord middel sandsynlighed for dette scenarie, da det er en voldsom opgave at komme ind og rydde op i et problematisk ministerium - specielt hvis man ingen ministererfaring har. Derudover kan det skabe stor uro at vælge en person uden for folketingsgruppen og belønne vedkommende med en ministerpost.

Christian Rahbjerg Madsen kunne godt gå hen og blive Mogens Jensens stedfortræder. 
Christian Rahbjerg Madsen kunne godt gå hen og blive Mogens Jensens stedfortræder. 
Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

3. scenarie: Lille rokade

Som et tredje scenarie kan Mette Frederiksen flytte en erfaren minister over i Fødevareministeriet og give en ny minister chancen i et mindre problematisk ministerium.

De erfarne ministre, der er i spil, er igen Kaare Dybvad og Peter Hummelgaard, da de begge har tyngden og erfaringen.

Derudover er transportminister Benny Engelbrecht (S) og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) gode bud på grund af deres erfaring.

Derefter kan Mette Frederiksen tage en af kandidaterne fra scenariet oven over ind som ny minister i det ministerium, der nu står tomt, for at give vedkommende et godt sted at starte i et ministerium, der har færre problemer.

Der er stor sandsynlighed for dette scenarie, vurderer Troels Mylenberg. Det giver Mette Frederiksen chancen for at anerkende og forfremme en minister, der har gjort det godt. Samtidig er det den mest rolige overdragelse at sætte en erfaren minister ind i det problematiske ministerium og en ny minister ind i et mere roligt ministerium.

Kaare Dybvad, der i dag er boligminister, kan med stor sandsynlighed blive den nye fødevareminister. 
Kaare Dybvad, der i dag er boligminister, kan med stor sandsynlighed blive den nye fødevareminister. 
Foto: Jonas Bach Sørensen, TV MIDTVEST

4. scenarie: Stor rokade

Som et fjerde scenarie er her en chance for at ryste posen for alvor og skille sig af med ministre, der er havnet i stormvejr.

Det er samtidig en chance for at bringe nye ansigter ind og sprede ressortområderne ud - alt sammen for at give regeringen en frisk start.

Det kan betyde et farvel til for eksempel kulturminister Joy Mogensen (S) og udenrigsminister Jeppe Kofod (S), vurderer Troels Mylenberg.

Derudover kan det betyde en forfremmelse af ministre, der har gjort det godt såsom Kaare Dybvad, Peter Hummelgaard, Ane Halsboe-Jørgensen og Simon Kollerup.

Det er også en chance for at flytte Dan Jørgensen over i Udenrigsministeriet, da regeringens støttepartier er trætte af hans måde at bedrive klimaforhandlinger på.

Der er med Mylenbergs ord lille sandsynlighed for dette scenarie. Mette Frederiksen er ikke glad for at erkende fejl, og man sender nemt et signal om, at man har sat det forkerte hold med en stor rokade.