Menneskets historie er fyldt med pandemier - her er nogle af de største

Kolera gav danskerne et kloaksystem, og covid-19 kan på samme måde komme til at få betydning for samfundet.

Det har taget coronavirussen få måneder at sprede sig til hele verden.

Og selvom det reelt er for tidligt at sige, så tror historiker og læge Hans Trier, at det vil ændre ting i samfundet - ligesom vi også før har set ved verdensomspændende pandemier.

Her peger han for eksempel på diarrésygdommen kolera, der i 1800-tallet blandt andet spredte sig gennem urent drikkevand og har slået mere end en million mennesker ihjel på verdensplan.

- Det var slemt. Der blev efterfølgende anlagt kloakker, så vi kunne få adskilt drikkevand og spildevand, siger historikeren, der har skrevet 'Angst og engle - den spanske syge i Danmark'.

Derudover har det betydet større afstand mellem husene og sundhedsretningslinjer i hver købstad.

- Og man fandt ud af, hvad bakterier er, og at det var vigtigt at forske i dem, siger Hans Trier.

Ændringer i Danmark

Søndag morgen er 402 danskere indlagt med coronavirus, mens 260 indtil videre er døde med virussen i kroppen, og det kan - ligesom kolera - få betydning for samfundet.

quoteFør havde vi mere den tilgang, at vi ser på det, når det kommer, men coronapandemien kan måske betyde, at vi skal kigge på, om vores planer er konkrete nok.

Hans Trier, historiker og læge

- Jeg gætter på, at vi vil se på epidemier som noget, der kommer til at ske oftere, blandt andet som konsekvens af globaliseringen, siger historikeren.

- Før havde vi mere den tilgang, at vi ser på det, når det kommer, men coronapandemien kan måske betyde, at vi skal kigge på, om vores planer er konkrete nok.

Derudover tror Hans Trier også, at det vil betyde en større satsning på vacciner, så vi også i fremtiden kan undgå nogle af de tilfælde, vi har set gennem historien.

Nedenfor kan du se nogle eksempler på historiens pandemier.

 
 
Foto: TV 2 / Grafik
Tema

Coronavirus


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Sundhed.