Langt færre indbrud end for ti år siden - her bliver der begået flest og færrest

Danskerne er blevet bedre til at holde udkig for deres naboer, mener politiet. Nederst i artiklen kan du se statistikken for din kommune.

Hvis du har svært ved at nyde sommerferien sydpå af frygt for indbrudstyve derhjemme, kan du slå koldt vand i blodet.

Der bliver nemlig begået langt færre indbrud sammenlignet med for ti år siden, viser tal fra Danmarks Statistik.

Ifølge en opgørelse over indbrud i beboelser for andet kvartal af 2019 er der på landsplan indløbet 4947 anmeldelser i april, maj og juni.

Indbrud i Midt- og Vestjylland i 2018

Sammenlignet med samme kvartal i 2009, hvor der blev anmeldt 9391 indbrud, er der tale om et fald på 47 procent - altså næsten en halvering.

Og denne udvikling glæder politiinspektør Carsten Spliid fra Nordsjællands Politi.

- Vi har kæmpet hårdt i Nordsjælland, som man sikkert også har i mange andre kredse, siger han.

 
 
TV 2 / Grafik (foto)

Nyt samarbejde fungerer

Grunden til det markante fald er ifølge politiinspektøren et øget fokus på forebyggelse, som har gjort det sværere for tyvene at gå på arbejde.

Konkret er det et samarbejde mellem TrygFonden, Bolius, Realdania og Det Kriminalpræventive Råd under titlen Bo Trygt, der ifølge Carsten Spliid er en af de vigtigste årsager.

- Det at hilse på indbrudstyven og være opmærksom på, hvad der sker i nabolaget, det er noget, der virker, siger han.

Bo Trygts anbefalinger lyder blandt andet, at man skal klippe hækken, så indbrudstyven ikke kan arbejde uforstyrret. Derudover skal man tænde lys, når man er ude og blive nabohjælper, så man kan samarbejde om at holde et vågent øje på mistænkelig adfærd i lokalområdet.

- Vi vil meget gerne have mange flere øjne og ører ude i lokalsamfundene og villakvarterne. Det er det, der rykker på, om vi fanger indbrudstyve, siger Carsten Spliid.

Perspektiv: Indbrudstyve slipper afsted med 95 ud af 100 indbrud

Stadig flere indbrud end i resten af Europa

Det er ikke kun i antallet af indbrud, det går den rigtige vej. Det samlede antal ejendomsforbrydelser - som også omfatter blandt andet tyveri og hærværk - er på det hidtil laveste niveau siden 1995.

Men selvom udviklingen er positiv, er Danmark alligevel langt fra at være i mål sammenlignet med resten af Europa. En opgørelse over antallet af indbrud foretaget af Eurostat i 2016 sætter Danmark på en klar førsteplads i EU i antallet af indbrud begået per indbygger.

Når vi sammenligner med landene omkring os, har vi tre gange så mange indbrud som i Tyskland og Sverige. Det skyldes blandt andet, at vi i Danmark er meget dårligere til at sikre vores boliger, siger Carsten Spliid.

- Hvis vi nu sikrede vores boliger i samme grad, som de gør i nabolandene, så var der også en chance for, at vi ville have færre indbrud, uddyber han.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien 112.