Læger advarer mod frivilligt at modtage skrottede vacciner

En af vaccinerne kan påvirke blodpladerne og immunforsvaret, lyder det.

(Arkivfoto)
(Arkivfoto)
Foto: Henry Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpix

Dansk Selskab for Almen Medicin advarer mod, at man tilslutter sig den frivillige ordning for de skrottede vacciner AstraZeneca og Johnson & Johnson.

Fra 20. maj er det ellers meningen, at man kan lade sig stikke med de to vacciner, selv om de er taget ud af det danske vaccineprogram.

Meldingen kommer fordi, der er risiko for utilsigtede blodpladeforstyrrelser for modtagere af AstraZeneca-vaccinen. Det har et nyt dansk forskningsprojekt konstateret, skriver Politiken.

- Igangværende forskning peger i retning af, at alle, der modtager denne vaccine (AstraZeneca, red.), får en eller anden grad af påvirkning af deres blodplader. I det bedste fald har det ingen konsekvenser, men det er et faktum, at det er en utilsigtet effekt af denne vaccine, og vi kender ikke de biologiske konsekvenser af det, siger Anders Beich, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, til avisen.

- Måske er de alvorlige blodpropper bare toppen af et isbjerg. Når vi har at gøre med omkring en million unge mennesker, som kunne være interesseret i frivilligt at lade sig vaccinere, bør man lade tvivlen komme en ungdomsgeneration til gode. De skal leve med deres blodplader 50-60 år endnu, fortsætter han.

Blodpladernes funktion er blandt andet at få blodet til at størkne og er dermed kroppens forsvar mod blødninger.

Dertil kommer, at vaccinen er en forstyrrelse af immunforsvaret. Og det kan ikke klare at blive unødvendigt forstyrret, lyder det i avisen. Det kan give autoimmune sygdomme såsom psoriasis eller lavt stofskifte.

PLO fraråder medlemmer at være med

Praktiserende Lægers Organisation er enig med Dansk Selskab for Almen Medicin og fraråder medlemmerne, der er landets praktiserende læger, mod at deltage i frivilligordningen. Der lægges ellers op til i den frivillige ordning, at patient og læge gennem samtale skal vurdere, om den enkelte patient skal lade sig stikke med en af de droppede vacciner.

Studiet, som endnu ikke har fremlagt resultaterne af forskningen, går under navnet Enforce og har taget blodprøver på 10.000 borgere før og efter vaccination. Det har kun kigget på AstraZenecas vaccine.

Forskningen er endnu ikke blevet lagt frem, men har undervejs præsenteret fund for Sundhedsstyrelsens styregruppe, der rådgiver om vacciner.

Brugen af AstraZeneca blev sat på pause 11. marts i Danmark efter indberetninger af alvorlige tilfælde med blodpropper hos personer, der var blevet vaccineret med coronavaccinen fra AstraZeneca i flere europæiske lande. Danmark oplyste 14. april, at man ville droppe vaccinen.