Kraftigt lavtryk giver vindstød af stormstyrke flere steder

Især i den nordvestlige del af Jylland er der registreret vindstød af stormstyrke søndag.

Vi nærmer os med hastige skridt forårsjævndøgn, men vejret er fortsat mere efterårsagtigt. Søndag er ingen undtagelse, og navnlig vinden gør sig bemærket, hvis man færdes udendørs.

Et dybt lavtryk over det sydlige Norge, sender kraftig vind ind over den nordvestlige del af Danmark, hvor der søndag er målt vindstød af stormstyrke flere steder.

Ved hele otte lokaliteter er der målt vindstød af stormstyrke, og i Hanstholm, hvor det højeste vindstød er målt, viste vindmåleren 28,2 meter per sekund. Samme sted nåede middelvinden stormende kuling med 21,6 meter per sekund.

Højeste vindstød søndag frem til klokken 15
Højeste vindstød søndag frem til klokken 15
Foto: TV 2 VEJRET / Grafik

Selv inde over land, i Mejrup ved Holstebro, har vindmåleren registreret vindstød af stormstyrke med 25,1 meter per sekund.

Også længere mod øst, ved Gniben på spidsen af Sjællands Odde, er der målt vindstød af stormstyrke søndag eftermiddag med 25,8 meter per sekund.

Breder sig videre mod øst

Det kraftige blæsevejr breder sig efterhånden videre mod øst, så man i eftermiddags- og aftentimerne kan opleve vindstød af stormstyrke over store dele af Kattegatområdet - eksempelvis ved Sjællands nordkyst.

Fra sidst på aftenen, bliver det bornholmernes tur til at holde for, og her kan vindstødene nå storm frem til mandag morgen.

Det kraftige blæsevejr har fået TV 2 Vejret til at udsende varsel om vindstød af stormstyrke for dele af Danmark.

Kommer to dage efter martsstorm

Søndagens kraftige blæsevejr rammer blot to døgn efter, at der for første gang i otte år blev målt storm i marts.

Varsel for vindstød af stormstyrke, udsendt af TV 2 Vejret.
Varsel for vindstød af stormstyrke, udsendt af TV 2 Vejret.
Foto: TV 2 VEJRET / Grafik

Det skete, da Røsnæs på det vestlige Sjælland fredag aften målte en middelvind på 24,5 meter per sekund, hvilket akkurat er grænsen for storm. Samme sted blev der målt vindstød af stærk storm med 29,5 meter per sekund.

Derudover har det været en særdeles blæsende marts. Hele fem forskellige dage har der været målt middelvind af stormende kuling, og to gange - udover fredag - har der været målt vindstød af stærk storm.

Vindstødene har med op til 30,2 meter per sekund været de kraftigste målt i marts i fem år, og den gennemsnitlige middelvind har på landsplan blæst med 5,9 meter per sekund i de første 16 dage af marts måned.

Det er den højeste gennemsnitlige middelvind målt i nogen marts måned siden 2000, hvor gennemsnitsmiddelvinden over hele måneden også var præcis 5,9 meter per sekund.