Korrespondent: - I dag kan et hårdt Brexit blive en realitet

Fiskeri i de britiske farvande er altafgørende for Storbritannien, da det er håndgribeligt i forhold til grænser og suverænitet, siger ekspert.

Hvis danske fiskere ikke længere har adgang til det britiske farvand efter et hårdt brexit, vil det have store konsekvenser for fiskerne.
Hvis danske fiskere ikke længere har adgang til det britiske farvand efter et hårdt brexit, vil det have store konsekvenser for fiskerne.
Foto: TV MIDTVEST arkiv

EU og Storbritannien skal søndag afgøre, om det er realistisk at fortsætte de fastkørte forhandlinger om en handelsaftale.

Parterne er enige om størstedelen af betingelserne i aftalen, men retten til fiskeri i de britiske farvande er en tilbageværende knast.

Ifølge TV 2s korrespondent Svenning Dalgaard er der natten igennem blevet forhandlet mellem de to parter, og senere søndag venter en helt afgørende samtale mellem Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, og EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen.

- De skal gøre op, om de er kommet så langt i forhandlingerne, at det giver mening at gå videre. Eller de kan sige farvel og tak og gå hver sin vej, siger Svenning Dalgaard, der mener, at fronterne er trukket skarpt op:

- I dag kan et hårdt Brexit blive en realitet, lyder konklusionen.

Tiden arbejder imod en løsning

Fredag skrev den britiske avis The Guardian, at Ursula von der Leyen havde fortalt EU-landenes ledere, at det nu er mest sandsynligt, at Storbritannien forlader EU uden en handelsaftale.

Den forudsigelse køber flere britiske aviser ind på søndag. For ifølge Daily Mail er der 80 procent chance for et hårdt Brexit, hvor parterne ikke indgår en aftale.

- Derfor kan der godt blive forhandlet, for vi har før set, at man gik helt op til sidste øjeblik for at få en aftale igennem, siger Svenning Dalgaard.

Men tidsmæssigt er der ét stort problem for EU og Storbritannien.

En eventuel traktat skal godkendes i de enkelte europæiske parlamenter og Europa-Parlamentet.

- Det tager normalt et par år, og der resterer kun et par uger. Det er i allersidste øjeblik, og det er tvivlsomt, om de kan gå ret meget længere end til i aften, siger Svenning Dalgaard.

Nødvendig aftale for fiskeriet

Peter James Stark er mangeårig iagttager af britisk politik, og han er enig i, at tiden er en afgørende faktor i forhold til at indgå en handelsaftale inden årsskiftet.

- Der er uendelig kort tid tilbage, siger han til TV 2.

De to parter har forgæves forsøgt at nå hinanden i det afgørende spørgsmål om fiskeri i de britiske farvande igennem mere end fire og et halvt år, da Storbritannien stemte sig ud af EU i juni 2016.

Det skyldes, at fiskeriet er et følsomt emne og en symbolsk problemstilling for briterne, der ønsker fuld kontrol over britisk territorium, mener eksperten i britisk politik.

Men selvom det skulle ende med et hårdt Brexit, så vil det stadig være muligt at indgå en aftale på fiskeriområdet mellem EU og Storbritannien.

- Der vil stadig foregå forhandlinger om fiskeriet. Det er nødvendigt med en aftale, siger Peter James Stark.

Grænser og suverænitet

EU vil have lov til at fiske i britisk farvand, til gengæld vil briterne få lov at sælge deres fisk på EU's indre marked.

Men den aftale vil Boris Johnson ikke acceptere.

- Problemet med fiskeriet er, at det er meget håndgribeligt i forhold til grænser og suverænitet. Det er her, den reelle udfordring er, siger Peter James Stark.

I takt med at håbet om en fiskeriaftale mellem EU og Storbritannien svinder, har den britiske regering for nylig udpeget fire patruljefartøjer, der skal overvåge og holde de europæiske fiskere væk fra 1. januar.