Kontakttal vil stige for hvert døgn ventetiden på test forsinkes

Ny rapport baseret på matematiske modeller fremhæver vigtigheden af, at smittede hurtigt får test og svar, så kontaktopsporing kan blive sat i gang.

Kontaktopsporing for alle, som får påvist covid-19, er særligt afgørende – og dermed er mulighed for hurtig test og svar også særligt afgørende.
Kontaktopsporing for alle, som får påvist covid-19, er særligt afgørende – og dermed er mulighed for hurtig test og svar også særligt afgørende.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Kontakttallet vil stige med 4 procent, for hvert døgn ventetiden på test og testsvar bliver forsinket.

Det fremgår af en rapport om effekten af kontaktopsporing fra en ekspertgruppe for matematisk modellering, skriver Statens Serum Institut i en pressemeddelelse.

Årsagen er den simple, at myndighederne først kan starte med at opspore nære kontakter, når det som bliver kaldt ”primærtilfældet” – altså det første tilfælde – får vished om, at personen er smittet.

Derfor er det vigtigt, at ventetiden på test og svar er så kort som muligt, fremgår det af rapporten.

Tiden, fra man bliver smittet, til man selv kan smitte, er omkring fire dage.

- Det betyder, at de nære kontakter, som et primærtilfælde har været sammen med, gerne skal opspores og sættes i karantæne inden for fire dage efter, at de har været udsat for smitte, for at smittekæden kan afbrydes effektivt, oplyser Camilla Holten Møller fra Statens Serum Institut og daglig leder af ekspertgruppen.

I takt med et stigende antal smittede er presset på teststederne øget – og i en sådan grad, at ventetiden på at kunne få en test for smitte med coronavirus er steget markant. I flere byer er der en ventetid på dage og uger.

Kontaktopsporing af alle smittede giver den største gevinst

Udover vigtigheden af kort ventetid fremhæver rapporten også, at en kontaktopsporing for alle, som får påvist covid-19, er særligt afgørende.

Faktisk er kontaktopsporing af alle covid-19-positive den mest effektive måde at bringe smitten ned, fremgår det. Og dette hænger igen sammen med, hvornår man kan få adgang til en test og et svar.

Rapporten slår samtidig fast, at det er vigtigt, at kontakter i andre netværk end husstanden, skole og arbejde bliver opsporet.

- I dag er det relativt få kontakter, der spores i disse andre netværk, slår rapporten fast.

Rapporten bygger på to nye modeller, der er udviklet af Københavns Universitet, Niels Bohr Instituttet og Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Af pressemeddelelsen fremgår det, at noget af det, som modellerne bygger på, hviler på antagelser ud fra de tilgængelige oplysninger.

- Når de oplysninger ikke er helt præcise eller fuldstændige, vil en agentbaseret model have nogle unøjagtigheder. Og det er en risiko, at antagelserne, som de baseres på, ikke altid er retvisende, oplyser Camilla Holten Møller.