Kæmper mod oversvømmelse - vandet kommer op af toilettet

Regnen har været så massiv, at vandet lørdag kom op igennem kloakkerne.

- Jeg har boet her siden 2003. Vi har oplevet, at der har været vand i haven få gange tidligere, men vi har aldrig oplevet noget som helst på dette niveau før.

Mads Ballegaards hus ligger som en ø, omringet af vand til alle sider.

Rækker af sandsække omkranser huset hele vejen rundt.

De danner den eneste barriere mellem Mads Ballegaards hus i Silkeborg og det vand, som har oversvømmet hele hans have, og som truer med at gnave sig ind mod huset.

Alligevel er vandet nu også trængt ind i huset. Det er bare kommet nedefra.

- Siden i mandags har vi med naboer og venners hjælp kæmpet med at lægge sandsække ud for at sikre huset. Det har også virket, siger Mads Ballegaard og fortsætter:

- Men så er der sket det, at vandet er begyndt at løbe op igennem riste og op igennem toilettet i kælderetagen, siger han.

HER KAN DU HENTE SANDSÆKKE

Vandstanden er steget

Vandet i haven og i kælderen kommer fra det regnvand, som de seneste dage i massive mængder har ramt Jylland.

Vandstanden er steget op igennem Gudenåen og ved Silkeborg Langsø, hvor Mads Ballegaards hus ligger, er vandstanden nu op over 1,60 meter over det normale.

Det betyder, at gader og haver er oversvømmet og samtidig siver vand også op fra kloakkerne.

- Lørdag morgen klokken 7.30 hørte vi mærkelige lyde nede fra toilettet i kælderen. Halvanden time efter begyndte det at komme op igennem risten i kælderen, og en time efter dét kom det op ad toilettet, siger Mads Ballegaard.

Han har kæmpet med at holde vandet fra kloakken nede i toilettet, men kloakvand - i brun farve - er skvulpet ud på kældergulvet.

- De sidste tre timer er gået med at rydde ud og sætte ekstra pumper på for at holde vandmassen i kælderen nede, siger han.

- Vi håber, vi kan holde det nede, og vi håber på, at vandforsyningen lokalt kan lave en løsning, så vi bremser den del af problemet.

Mads Ballegaard og andre med vandproblemer skal umiddelbart ikke forvente hjælp fra vejrguderne. Det våde vejr fortsætter nemlig de næste dage.

Sådan sikrer du dit hjem mod oversvømmelser


Læs flere artikler fra Silkeborg eller i kategorien Vejr.