Isslag truer torsdag morgen: Kan give spejlglatte veje

En front med både sne, regn og isslag skal ind over dele af Danmark i morgen tidlig - og det kan give spejlglatte veje i morgentrafikken.

Spejlglatte veje netop som man står og skal afsted til arbejde. Dét kan blive realiteten torsdag morgen, når en front med nedbør skal ind over landet vestfra.

For mens frontsystemet kommer med varmere luft - i første omgang i de højere luftlag - så strømmer kold luft fra Tyskland og Polen fortsat op over Danmark fra syd og sydøst helt nede ved jorden.

Og det er netop dén konstellation, der kan give det især for trafikken meget farlige vejrfænomen isslag.

Rammer Sydvestjylland sidst på natten

Fronten med nedbør når ind til det sydvestlige Jylland sidst på natten og breder sig i løbet af morgenen og formiddagen videre mod nord og øst. 

I begyndelsen kan nedbøren falde som sne eller isslag inden den går over i regn - se prognosen ovenfor. 

Størst risiko for isslag er der i det sydlige og sydvestlige Jylland, mens risikoen aftager jo længere mod nord og øst i landet man kommer.

De samlede mængder nedbør bliver små, men selv let isslag kan give trafikale udfordringer.

TV 2 VEJRET har derfor udsendt varsel om let isslag for Jylland, Fyn og det vestlige Lolland. I de østlige egne ser man ud til at gå fri.

Skyldes varmt luftlag få hundrede meter oppe i luften

Isslag opstår, når der få hundrede meter oppe i atmosfæren er tøvejr, mens det er frost i luften tættest på jorden. 

Således vil de snefnug, der falder ud af skyerne, smelte og blive til regndråber.

Når disse regndråber igen bevæger sig ned i det kolde luftlag nær jordoverfladen, så bliver de underafkølede - og med de samme de rammer en fast genstand som træer, biler eller veje, så fryser de til is.

Dermed kan der, hvis isslaget er kraftigt nok, dannes et ispanser - og det gør livet som trafikant hvad end det er på hjul eller til fods særdeles vanskeligt.

Det centrale USA er et af de steder i verden, hvor der hyppigst dannes isslag i vintermånederne. Det kan forårsage et ispanser i flere centimeters tykkelse under de såkaldte 'ice storms'. Sådan et uvejr ramte blandt Oklahoma i midten af januar.

Isslag kan dannes, når varm luft blæser hen over en tunge af kold luft ved jorden samtidig med, at det regner. Det sker typisk i forkanten af en varmfront efter et par kold dage med sydøstenvind. Foto: TV 2 VEJRET
Isslag kan dannes, når varm luft blæser hen over en tunge af kold luft ved jorden samtidig med, at det regner. Det sker typisk i forkanten af en varmfront efter et par kold dage med sydøstenvind. Foto: TV 2 VEJRET
Foto: TV 2 VEJRET / TV 2

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Trafik.