I dag skal du arbejde nøgen i haven...

Lørdag er det for 16. år i træk "Arbejd nøgen i haven"-dag. Har du planer om at smide kludene og klippe roserne i bare baller?

Foto: Christian Toft Bro, TV MIDTVEST

I samarbejde med tv2.dk

Der findes en pandekagens dag, der er røgfri dag og øllets dag - ja, faktisk er der alene i maj måned 24 dage med forskellige dagsordener. Men i dag er det en helt særlig dag. Det er nemlig "Arbejd nøgen i haven"-dag.

Naturist og formand for Danske Naturister MidtVest, Henning Møller fra Thy, tog for to år siden TV MIDTVEST med til en dag nøgen bag hækken. 

- Vi gør det både fordi vi kan li' at være nøgen og velværen i at få sol over det hele og nyde at gå rundt uden tøj og blive gennemvarmet af solen, sagde han dengang. 

02:03

Naturist og formand for Danske Naturister MidtVest, Henning Møller fra Thy, tog for to år siden TV MIDTVEST med til en dag nøgen bag hækken. 

Luk video

Så hvis du vil gøre Henning Møller kunsten efter, så smid tøjet, smør godt med solcreme på, og så er det ellers frem med skovlen. 

Lørdag er det nemlig den første lørdag i maj, og det betyder, at der international ’Arbejd nøgen i haven’-dag. Dagen er skabt af The Naturist Society (TNS), der er en amerikansk søsterorganisation til Danske Naturister.

Idéen med dagen er, at man skal føle sig mere fri, acceptere sin krop og være tættere på naturen. Men der er en række ting, man skal være opmærksom på, når man træder ud på græspænen i den form, som man er skabt.

Det er blandt andet en god ide at tage solcreme på, være sikker på, at du ikke krænker nogen og pas så på med de lidt for farlige haveredskaber såsom grensakse, hække- og plæneklippere.

Her er fire grunde til at være nøgen i haven


1. Du kan nyde kontakten med sol og vind
Det gode ved at arbejde nøgen i haven er ifølge formand for Danske Naturister Mette Duekilde, at du kan nyde kontakten med sol og vind uden at være besværet af tøj, der kan komme i vejen eller blive snavset.
Læg dertil, at din egen have er et trygt sted at være nøgen.

2. Du bliver ikke forkølet af nøgenarbejde
Temperaturen i Danmark i starten af maj er oftest ikke særlig høj og kan godt ligge omkring 10-15 grader, hvorfor det kan blive en lidt kølig fornøjelse at være nøgen, indtil du evt. får varmen ved at arbejde i haven. Men du behøver ikke umiddelbart at frygte, at du dermed har større chance bliver forkølet.
Der er meget, der tyder på, at man kun bliver forkølet, hvis ens slimhinde i næsen bliver kølet så meget ned, at forkølelsesvirussen får bedre mulighed for at trænge ind i kroppens celler - uanset om du har tøj på eller ej.

3. Slip for at fryse med tøj på
Ved nøgenarbejde slipper du for at gå og fryse i en bluse, der er blevet våd af sved.
Ifølge Mette Duekilde fra Danske Naturister regulerer en nøgen krop selv sin temperatur efter omgivelserne - for eksempel damper sved hurtigere væk fra en nøgen hud. Men fryser du, skal du selvfølgelig dække dig til.

4. Det er lovligt
Det er lovligt at smide tøjet i sin egen have, men der er dog visse betingelser, der skal opfyldes. Du kan dog ikke 'bare' smide tøjet. Her kan du læse, hvad loven siger:
Ordensbekendtgørelsen, § 3, stk. 2: Det er forbudt at udvise uanstændig eller anstødelig opførsel, der er egnet til at forulempe andre eller vække offentlig forargelse. Straffelovens § 232: Den, som ved uterligt forhold krænker blufærdigheden eller giver offentlig forargelse, straffes med bøde eller fængsel indtil fire år.