Hvad er der på spil? I dag træffer Venstre et valg for fremtiden

Lørdag vælger Venstre ny formand og næstformand. Men der er meget mere på spil end det.

Inger Støjberg fra Skive er en af de to kandidater til næstformandsposten i Venstre.
Inger Støjberg fra Skive er en af de to kandidater til næstformandsposten i Venstre.
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Når Venstre på et ekstraordinært landsmøde lørdag i Herning skal vælge, hvem der fremover skal lede partiet, handler det ikke bare om, hvilke navne der bliver skrevet ned på et stykke papir. Det handler om at samle et parti, der er faldet fra hinanden.

Jakob Ellemann-Jensen stiller op som partiets formand, mens Inger Støjberg og Ellen Trane Nørby stiller op som partiets næstformand.

På det ekstraordinære landsmøde møder 850 af Venstres delegerede op. For at blive partiets næstformand skal man have halvdelen af stemmerne.

Mere på spil end valget

Udover at vælge, hvem, der skal stå i spidsen af partiet, så handler valget også om at få samlet Venstre igen. 

Jens Nicolai Vejlgaard, der er formand for Venstre i Region Midtjylland anses som manden, der for alvor startede oprøret mod Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen, da han efter et krisemøde i regionen offentligt gik ud og krævede deres afgang.

- Lørdag handler om Venstres fremtid, og hvilken retning partiet skal gå fremadrettet. De, der bliver valgt, skal samle partiet fra top til bund og involvere medlemmerne. Ellers risikerer vi at ende i denne situation en gang til, siger han til TV2.

Jens Nicolai Vejlgaard var en af dem, der startede opgøret med Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen.
Jens Nicolai Vejlgaard var en af dem, der startede opgøret med Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen.
Foto: Kristian Andersen, TV MIDTVEST

Michael Kristiansen er tidligere spindoktor og pressechef i Venstre og kender derfor partiet indefra. Han mener, at det der er på spil i Herning i dag er ro.

- Kan man få ro på, så man igen kan begynde at snakke politik. Lige nu er Venstre jo fuldstændig fraværende. Klimadebatten buldrer, selv Dansk Folkeparti byder sig til, men Venstre er bare fuldstændig væk. Så landsmødet og valgene er deres mulighed for at melde sig ind på den politiske bane, siger han til TV2.

Michael Kristiansen var fra 1999 til 2001 pressechef i Venstre og siden særlig rådgiver for Anders Fogh Rasmussen gennem en periode på fire år. 
Michael Kristiansen var fra 1999 til 2001 pressechef i Venstre og siden særlig rådgiver for Anders Fogh Rasmussen gennem en periode på fire år. 
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Rundspørge blandt 223 Venstremedlemmer

Ritzau har sendt en rundspørge til 1.149 af Venstres medlemmer forud for partiets ekstraordinære landsmøde i Herning.

223 har svaret på spørgsmålet om, hvorvidt de havde foretrukket, at Lars Løkke var blevet som Venstres formand: 116 svarer nej, mens 76 svarer ja. 31 ved det ikke.

173 svaret nej til, om de havde foretrukket, at Kristian Jensen blev som næstformand. 24 har svaret ja.

Rundspørgen er ikke repræsentativ, men den giver et billede af holdningen hos de medlemmer, der har svaret.

Uretfærdigt behandlet?

Med til forløbet hører også, at mange er forundrede over, hvordan det udviklede sig. 92 svarer ja til, at Løkke blev behandlet uretfærdigt i forløbet op til sin afgang, imens 95 personer svarer nej.

Kristian Jensen skulle have undgået at udtale sig om sin holdning til en SV-regering, mener Lone Glarbo (V), der er byrådsmedlem i Favrskov. Hun mener også, at Claus Hjort Frederiksen (V) skulle have holdt sig for god til at irettesætte Kristian Jensen offentligt.

- Det er ikke særligt smart af Kristian Jensen. Og alt det der alfahans-halløj med Claus Hjort. Jeg ved, der var en meget dårlig stemning i folketingsgruppen, siger hun.

2:37
400 Venstre-vælgere var den 18. september samlet for at møde partiets kommende ledelse.