Højeste oliepris i fire år: Det betyder det for dig

Der er dårligt nyt til alle bil- og boligejere.

Den højere oliepris vil blandt andet gøre det dyrere at tanke bilen.
Den højere oliepris vil blandt andet gøre det dyrere at tanke bilen.
Foto: Scanpix / Shutterstock

Olieprisen er steget til det højeste niveau i næsten fire år, og en tønde råolie koster nu cirka 515 kroner. Dermed er prisen på en tønde steget med cirka 145 kroner - svarende til en stigning på 30 procent alene det seneste år. 

Stigningen i olieprisen skyldes en kombination af USA's sanktioner mod Iran, øget usikkerhed om de fastsatte produktionsbegrænsninger blandt OPEC-landene og generelt gode nøgletal fra særligt USA

Den øgede pris på råolien har ikke bare konsekvenser for den almindelige dansker, men også for dansk økonomi. Råolie indgår nemlig direkte i produktionen af eksempelvis benzin og diesel og har næsten en 1:1 påvirkning af den pris, som vi betaler for benzin, diesel og opvarmning. 

- Man kan sige, at når olieprisen stiger ude i den store verden, er det et varsel om, at vi skal forberede os på, at det bliver dyrere at tanke vores biler op og opvarme vores boliger. Simpelthen fordi det bliver dyrere at producere benzin, diesel og energi, siger Tore Stramer, cheføkonom i Nykredit, til TV 2.

Dyrt for børnefamilierne

Derfor kan mange forbrugere se frem til, at deres regninger bliver dyrere. 

- Det er dog mest hos dem, der har en bil eller et hus, at stigningen i olieprisen vil kunne aflæses i budgettet, siger Tore Stramer. 

Særligt børnefamilier rammes hårdt, hvor stigningen i olieprisen vil gribe direkte ind i husholdningsbudgettet. En familie med børn bruger cirka 10.000 kroner om året på benzin og diesel, viser Danmarks Statistiks seneste forbrugerundersøgelse. Når oliepriserne stiger med 30 procent, vil det give den typiske børnefamilie en ekstraudgift på cirka 3000 kroner årligt.  

- Ligger man dertil også de penge, som man bruger på opvarmning, er det faktisk en ret tydelig merudgift, som den danske børnefamilie kan se frem til, lyder det fra Tore Stramer.

- Det er penge, der ellers kunne være brugt til andet forbrug, opsparing eller gældsnedbringelse.

Hæmmer væksten i dansk økonomi

Stigningen rammer dansk økonomi på samme måde som en skattestigning, der øger både virksomhedernes og husholdningernes energiudgifter. Virksomheder, hvor olie er et væsentligt del af produktionen, vil derfor kunne mærke en forskel.

Også væksten i Danmarks samhandelslande vil blive påvirket og vil dermed kunne forværre de danske virksomheders eksportmuligheder.

Godt for miljøet

Ændringen fører dog ikke kun dårligt nyt med sig. Ønsker den almene forbruger at nedsætte omkostningerne til at opvarme boligen eller tanke bilen, vil det have en gavnlig effekt for miljøet. 

- Vi bliver mere miljøbevidste, når det begynder at gøre ondt i tegnebogen. Når vi begynder at tænke over, hvor dyrt det er, hver gang vi skal tanke bilen eller fylde olietanken, så begynder vi at spare og blive mere bevidste om, at vi kan cykle eller tage varmere sokker på, siger Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea.