Her er sundhedsmyndighedernes anbefalinger til julefrokosten - og sådan gør de selv

Ifølge sundhedsmyndighederne kan vi godt holde julefrokoster, men det kræver, at vi udviser "sund fornuft".

Det er ikke nødvendigt at aflyse julefrokosten på grund af stigende coronasmitte, lyder det fra sundhedsmyndighederne.
Det er ikke nødvendigt at aflyse julefrokosten på grund af stigende coronasmitte, lyder det fra sundhedsmyndighederne.
Foto: Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

De stigende smittetal har nok fået nogen til at frygte, at årets julefrokoster var i fare.

Men ved et pressemøde fredag blev det slået fast, at der godt kan blive afholdt julefrokoster i år. Hvis bare man husker at "bruge den sunde fornuft", lød det.

- Men det bliver nok en lidt anderledes julefrokost, end dem vi plejer at holde, siger Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.

En række anbefalinger

Myndighederne anbefaler dog, at man tager en række forholdsregler til julefrokosten for at forebygge smitten.

Det gælder blandt andet, at man bliver vaccineret, bliver hjemme, hvis man er syg eller har symptomer på coronavirus, sørger for udluftning og generelt holder god hygiejne.

Og så opfordrer myndighederne til, at man overvejer, om man kan dele festen op i flere hold og generelt holde lidt igen med alkoholen.

- Vi ved, at der sker smitte, når mange mennesker er tæt sammen, og når der kommer alkohol i blodet, har vi svært ved at huske på de gode råd, siger Helene Probst.

Flere virksomheder aflyser

Selvom det ikke er myndighedernes anbefaling, har der i den seneste tid været eksempler på at flere dropper årets julefrokoster.

Virksomheder såsom Danfoss, Danske Fragtmænd, Aarstiderne og DR har ifølge DR aflyst deres store firmajulefrokoster af hensyn til coronasmitten.

Derudover planlægger Salling Group at afholde julefrokoster som normalt, men med krav om coronapas.

Og hos vores naboland har den norske sundhedsstyrelse valgt at aflyse deres julefrokost, som skulle være afholdt for alle ansatte i Oslo næste uge. De oplyser til VG, at beslutningen er truffet ud fra en vurdering af den nuværende smittesituation.

De understreger dog samtidig, at valget om at droppe julefrokosten ikke er "ment som et signal" til borgere og virksomheder om, at de skal gøre det samme.

SSI har aflyst "større" julefrokost

Herhjemme har de danske sundhedsmyndigheder dog imidlertid ikke valgt at følge det norske eksempel.

Hos Statens Serum Institut har de for nyligt besluttet at aflyse en større julefrokost for alle ansatte. I stedet afholdes mindre julefrokoster i separate afdelinger, oplyser de til TV 2.

- Som situationen er lige nu, har SSI valgt at holde fast i julefrokosten, der er en god og vigtig tradition. Men som stor arbejdsplads, har vi valgt ikke at mødes i alt for store forsamlinger, sige Ole Jensen, vicedirektør i Statens Serum Institut.

Også Sundhedsstyrelsens medarbejdere får glæde af en julefrokost i år, men de understreger dog, at det bliver "på en måde, hvor er der er taget højde for de generelle smitteforebyggende råd".

Det har ikke været muligt at få svar på, om Sundhedsstyrelsen holder julefrokost.