Har du styr på reglerne? Det må du ikke gøre i stemmeboksen

Hvis ikke du overholder reglerne i stemmeboksen, bliver din stemme ugyldig. Her er et par huskeregler.

I dag går danskerne til EU-valg. Foto: Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Må man stemme med en smiley? Må man tage en selfie i stemmeboksen eller tage en ven eller et barn med derind? Og kan man få en ny stemmeseddel, hvis man fortryder sit kryds?

Det er ikke, fordi der er mange regler for, hvordan man stemmer ved et valg. Men der er dog nogle, og de skal overholdes - ellers bliver stemmen erklæret ugyldig.

Det er regler, der er formuleret i Folketingsvalgloven.

01 Krydset

Man må kun sætte ét kryds. Et kryds kan både være et ’x’ eller et ’+’. Man må ikke skrive bogstaver, tegne en cirkel eller lave en emoji.

 

Dit ’x’ eller ’+’ må ikke være uden for felterne på stemmesedlen. Du må heller ikke skravere feltet eller fylde det helt ud.

02 Farver

Der må ikke være tegnet på sedlerne, man må heller ikke skrive navnet på den, man vil stemme på.

 

Man må gerne tage sin egen blyant eller kuglepen med, så længe det ikke giver stemmesedlen et ”særpræg” som eksempelvis en guld- eller glimmertusch. Sorte, blå, røde og grønne blyanter og kuglepenne er i orden at bruge.

03 Selfies

Der er stemmehemmelighed ved alle valg, hvilket vil sige, at man ikke må vise stemmesedlen med sit kryds. Det betyder, at der kun må være én person i stemmeboksen, og derfor er der gardiner ved stemmeboksen.

 

Derfor må man heller ikke tage en ven med ind i stemmeboksen eller tage en selfie med sin stemmeseddel, hvor det er tydeligt, hvad man har stemt.  

04 Børn

Stemmehemmeligheden gør også, at børn, der kan læse og dermed se, hvad man har stemt, ikke må komme med ind.

 

Det skyldes, at barnet kan gengive, hvad man har stemt, og dermed bliver stemmehemmeligheden kompromitteret. Børn, der ikke kan læse, må gerne komme med ind i stemmeboksen.

05 Om igen

Kommer man til at rive stemmesedlen itu, går den i stykker, eller skriver man forkert eller fortryder sit kryds, kan man få udleveret en ny stemmesedel. Det er kun muligt, hvis ikke man allerede har smidt den i stemmeboksen.

06 Blankt

Hvis man ikke ønsker at stemme på nogen af kandidaterne, skal man putte stemmesedlen i stemmekassen uden at udfylde den.

 

Dermed bliver stemmen ugyldig, men den vil stadig tælle med i det samlede antal afgivne stemmer som en blank stemme. Ved seneste EP-valg i 2014 var der i alt 47.594 blanke stemmer.