Guide: Sådan handler du virus-sikkert ind i supermarkedet

Supermarkederne er et af de steder, hvor der er risiko for smittespredning. Her er eksperternes råd til, hvordan du bør agere, når du handler ind.

Panikagtig hamstring og lange, tætte køer i supermarkederne. Det er to af de scenarier, danskerne har været vidner til, siden coronakrisen for alvor ramte landet onsdag 11. marts.

Men det er bestemt ikke opskriften på, hvordan vi bedst kommer gennem virusepidemien.

Indkøb af dagligvarer er noget, vi alle sammen er nødt til at gøre. Derfor bør vi være ekstra forsigtige med, hvordan vi opfører os i supermarkeder og indkøbscentre, så vi undgår smittespredning, lyder det fra eksperterne.

- Det allervigtigste budskab er: Hold afstand, hold afstand, hold afstand!, siger Allan Randrup Thomsen, professor i virologi på Københavns Universitet.

Nedenfor giver han og andre eksperter deres 10 bedste råd til, hvordan du minimerer risikoen for at blive smittet - eller smitte andre - når du er ude at handle ind.

1. Hold afstand, hold afstand, hold afstand!

2. Sørg for så kortvarig kontakt som muligt

3. Tag alene på indkøb - og lad børn blive hjemme

4. Brug kontaktløs betaling - ikke kontanter

5. Undgå at røre ved dit ansigt

6. Hav håndsprit med i tasken - og i bilen

7. Brug gerne plastikhandsker - men med omtanke!

8. Handl, når der er få i butikken

9. Nys og host i ærmet

10. Hvis du er syg - så bliv hjemme!

Kilder: Sundhedsstyrelsen, professor i eksperimentel virologi ved Det Sundhedsfaglige Fakultet på Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen og molekylærbiolog ved Aarhus Universitet Rune Hartmann.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Sundhed.