Fugleinfluenza frygtes på gård i Midtjylland

Fødevarestyrelsen har taget prøver i besætning i Jylland, og afventer resultatet - dagen efter det første tilfælde blev konstateret på Sjælland.

Fødevarestyrelsen har taget prøver i besætning i Jylland, og afventer resultatet - dagen efter det første tilfælde blev konstateret på Sjælland.

En hønsegård i Jylland er måske ramt af den frygtede fugleinfluenza H5N8. Det oplyser Fødevarestyrelsen. Ifølge TV2 er der tale om en gård i nærheden af Kjellerup. 

Der er tale om et hobbybrug, der selv har indberettet, at de har haft nogle uforklarlige tilfælde af døde dyr i besætningen.

- De har henvendt sig om nogle døde fugle, og det har fået os til at tage prøver i besætningen i dag tirsdag. Først om 48 timer ved vi endeligt, om der er tale om fugleinfluenza. Men allerede i morgen onsdag får vi en foreløbig indikation, og så afgør vi, hvordan vi vil forholde os, fortæller souschef i Fødevarestyrelsen Stig Mellergaard.

Fugleinfluenza

Fugleinfluenza er en smitsom virussygdom. Dødeligheden er så høj, at hvis en fjerkræbesætning bliver ramt, kan det udrydde hele besætningen.

​​Alle fuglearter kan rammes af fugleinfluenza, men der er stor forskel på, hvor hårdt de rammes. Kalkuner og høns er de mest følsomme, mens vandfugle generelt modstår sygdommen bedre.

Der findes en lang række forskellige former for fugleinfluenza. Den aktuelle fugleinfluenza-type kaldes H5N8 og er en dødelig variant. Andre former kan kun give luftvejsinfektioner hos fuglene.

Mandag blev det første tilfælde af fugleinfluenza fundet i en dansk fjerkræbesætning. Det skete i Ålsgårde i Nordsjælland, hvor en hobbybesætning på omkring 30 ænder blev ramt. En tredjedel af besætningen døde i løbet af weekenden, og mandag rykkede Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen ud og aflivede resten af besætningen.

I de sidste par uger er der fundet fugleinfluenza i en række vildfugle forskellige steder i Danmark, og det har fået Fødevarestyrelsen til at indføre skrappe forholdsregler for at forhindre, at sygdommen skal sprede sig til landets fjerkræbesætninger.

- Vi får to-tre henvendelser om dagen fra hobbyavlere, der finder døde fugle i deres besætning. Som situationen er i øjeblikket, så tager vi disse henvendelser alvorligt og rykker ud og undersøger alle anmeldelser, også selv om det måske ikke er en specielt begrundet mistanke, fortæller Stig Mellergaard fra Fødevarestyrelsen.

 


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Erhverv.