Folketinget splittet om mink: Skal aflivningen eller produktionen stoppes?

Der er stor politisk uenighed om minkproduktionens fremtid, og onsdag skal fødevareministeren udpensle, hvor regeringen står.

Bør vi stoppe aflivningen af mink eller helt forbyde produktionen af dem?

Det spørgsmål skal fødevareminister Mogens Jensen (S) forsøge at besvare, når han onsdag er kaldt i ikke bare ét men to samråd.

Det første er nemlig indkaldt af SF's Carl Valentin, som mener, at coronasmitten på danske minkbesætninger bør give afsæt for, at produktionen lukkes helt, som det blandt andet ses i Holland.

Anderledes mener Venstres fødevareordfører Erling Bonnesen, at aflivningen af mink skal stoppe.

Det skyldes dels, at alene 4 ud af de i alt 176 bekræftede tilfælde af smitte med minkvarianten af covid-19 er fundet hos personer uden kendt tilknytning til en minkfarm. Det viser et folketingssvar fra 26. oktober.

- Regeringen har iværksat det her, fordi minkproduktion skulle være farligt, men det tyder notatet her på, det ikke er. Det her stiller aflivningen af mink i et helt andet lys, for så er grundlaget for at slå de mange minkbesætninger ned sket på et forkert grundlag, siger Erling Bonnesen til TV 2.

HVILKE MINK AFLIVES?

SF: Pelsdyravl bør afvikles

Det har længe stået på SF's ønskeliste at stoppe minkproduktionen, og smitten på de jyske bedrifter bør ifølge Carl Valentin være sidste søm i kisten.

- Vi håber, at vi kan få afviklet minkproduktionen, som vi blandt andet mener er uetisk. Danmark kan ikke hænge i bremsen og overlade det til andre lande at tage ansvar midt i en pandemi, siger Carl Valentin til TV 2.

Da ordføreren for uger tilbage indkaldte til samrådet, var 33 farme ramt. I går var tallet 158, fortæller han.

- Ministeren skal svare på, hvad han vil gøre for at bekæmpe smitten, og hvad fremtiden skal være for den her industri. Vi mener ikke, der skal sættes mink i verden efter næste pelsningssæson.

V: Stop aflivningerne omgående

Venstres Erling Bonnesen ser det omvendt som en selvfølge, at produktionen af mink skal bevares. Han tøver derfor ikke med at sige, at Venstre vil stemme forslaget ned, når det når Folketingssalen.

- Verdens bedste minkskind produceret herhjemme, og der er masser af arbejdspladser i det, forklarer han til TV 2.

Derfor håber han på et klart og tydeligt svar fra ministeren om, at regeringen vil være med til at sikre minkproduktionen i Danmark. Dertil kommer ønsket om en forklaring på folketingssvaret om, at kun fire personer i Danmark, som ikke er i nær kontakt med mink, er smittet med den særlige mink-mutation.

- Strategien er jo fuldstændig kuldsejlet, den er faldet til jorden, siger Erling Bonnesen.

Sidste år løb den samlede danske minkeksport op i 4,9 milliarder kroner. Det svarer til 3,8 procent af den samlede landbrugseksport og 0,7 procent af den samlede danske eksport til udlandet,

Samrådene er sat til at slutte klokken 15.00. Først derefter vil det være muligt for TV 2 at få en kommentar fra fødevareminister Mogens Jensen.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Erhverv.