Færre nordmænd og svenskere vil rejse til Danmark

Udsigten til de færre turister fra vores nabolande skyldes i høj grad, at flere overvejer at holde ferie i deres eget hjemland.

Færre nordmænd og svenskere planlægger eller overvejer at tage på ferie i Danmark i år i lyset af coronakrisen.

Det viser en ny analyse fra VisitDenmark, der sammenligner vores nabolandes rejselyst med tiden lige inden coronapandemien for alvor slog igennem i Nordeuropa. Til gengæld er tyskernes lyst til at holde ferie i Danmark uændret trods krisen.

Færre nordmænd og svenskere overvejer ferie i Danmark

Grafikken viser den andel af de adspurgte, der svarede, at de overvejede at holde ferie i Danmark. Sammenligner februar 2020 med maj 2020.

 
 
Foto: Grafik TV 2

Ifølge tal fra Danmarks Statistik er tyskere de udlændinge, der har flest overnatninger i Danmark. Sidste år var der således mere end 16,7 millioner tyske overnatninger i Danmark. Bagefter fulgte nordmændene med 2,3 millioner overnatninger og svenskerne med 1,7 millioner overnatninger i Danmark.

Ferieovernatninger

Mere attraktivt at blive hjemme

Til trods for udsigten til færre turister fra vores nabolande, opleves Danmark ikke som et mindre attraktivt lande at holde ferie i, end det gjorde tidligere, kan man læse i analysen fra VisitDenmark.

Faktisk vurderer både tyskere og svenskere, at det i år er mere tiltalende at holde ferie i Danmar,k end det var tilfældet sidste år. For nordmændene er der ikke nogen udvikling at spore.

Årsagen til, at færre nordmænd og svenskere overvejer at henlægge deres ferie til Danmark, skal derimod findes i det faktum, at færre generelt ønsker at holde ferie i udlandet under den nuværende pandemi. I alle tre lande er det blevet mere populært at holde ferie inden for landets grænser.

En stor del har desuden droppet deres ferieplaner på grund af den nuværende økonomiske situation.

Milliardindustri

Ifølge tal fra VisitDenmark skabte turismen i Danmark 169.000 arbejdspladser i 2018. Samme år bidrog turismen med mere end 130 milliarder kroner i omsætning.

Men siden 13. marts har de danske grænser været lukket for alle andre end danske statsborgere og udlændinge med et såkaldt ”anerkendelsesværdigt formål” for indrejse. Det er ikke blevet betragtet som et anerkendelsesværdigt formål for indrejse at skulle holde ferie i Danmark.

De seneste uger har stadig flere ønsket at få åbnet grænserne ind i Danmark, så udenlandske turister kan komme ind. I sidste uge annoncerede regeringen – efter pres fra et flertal af Folketingets partier – at den senest i dag, 29. maj, ville fremlægge en plan for genåbningen af de danske grænser.