Ellemann kan godt se sig selv som minister i en Pape-regering

Venstreformandens plan A er fortsat, at han skal være statsminister i en eventuel blå regering, men han vil ikke afvise at nøjes med at være minister i en regering ledet af viborgensiske Søren Pape.

Jakob Ellemann-Jensen afviser ikke, at han kunne blive minister i en Pape-regering
Jakob Ellemann-Jensen afviser ikke, at han kunne blive minister i en Pape-regering
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

I mere end 25 år har Venstre med Jakob Ellemann-Jensens egne ord været det store dyr på savannen i blå blok.

Men måske skal vælgerne inden længe vende sig til en ny virkelighed.

Under coronakrisen har de konservative halet voldsomt ind på Venstre i meningsmålingerne, og nu åbner selv Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, for at acceptere, at det ikke nødvendigvis er ham, der skal lede det borgerlige Danmark.

quoteDer er nogle af de vejsidebomber, vi er kørt ind i undervejs, jeg ikke lige havde set komme.

Jakob Ellemann-Jensen (V)

Han understreger, at det fortsat er plan A, men vil vælgerne det anderledes, kunne han godt se sig selv som menig minister i en regeringen ledet af den konservative Søren Pape Poulsen:

Mindre end konservative

I den seneste megafonmåling, der blev lavet i slutningen af maj, var Venstre med en tilslutning på bare 11,4 procent blot det næststørste borgerlige parti - 4,4 procentpoint efter Det Konservative Folkeparti.

Det skub har gjort, at flere – blandt andre Det Radikale Venstres Sofie Carsten Nielsen – har luftet tanker om at pege på Søren Pape Poulsen som statsminister.

Jakob Ellemann-Jensen vil ikke forholde sig til, om sådanne meldinger presser ham:

- Jeg kan ikke forholde mig til andres engagement i at stille op til den post. Jeg kan bare konstatere, at jeg er Venstres kandidat, siger han og tilføjer:

- Det, der er vigtigt, er at få en ny regering, og jeg synes, det er naturligt, at Venstre stiller sig i spidsen for den. Jeg synes, det er naturligt, at Venstre og de konservative er aksen i et borgerligt samarbejde, og så må vi se det der fra.

Hans Redder, politisk redaktør på TV 2:

- Et hårdt år

Jakob Ellemann-Jensen vil dog godt indrømme, at det helt generelt har været ”et hårdt år”. Med et glimt i øjet fortæller han, at det tidspunkt, han har haft det bedst, var den periode, hvor han var sygemeldt efter en operation for to diskusprolapser i halsen.

Særligt vinterens ballade om Inger Støjberg og Lars Løkke Rasmussens farvel har taget hårdt på ham:

- Der er nogle af de vejsidebomber, vi er kørt ind i undervejs, jeg ikke lige havde set komme, indrømmer Ellemann, inden han retter en slet skjul kritik mod de nu tidligere Venstre-profiler.

- Min forgænger har sagt, at man overtager skibet der, hvor det er i søen, og der må jeg bare sige, at hvor jeg overtog skibet, var der relativt mange bølger, og samtidig var der nogen, der var i færd med at bore hul i skroget indefra.

- Men derfor er det stadig min opgave at sikre, at vi får rettet skuden op, og det synes jeg, vi er ved at få gjort, fastslår partiformanden.