Efter 27. juni vil det være en helt anden verden end i dag, siger ekspert

To faktorer kan blive afgørende for, hvor hurtigt vi kan vende tilbage til hverdagen, som vi kendte den før corona.

Arkivbillede.
Arkivbillede.
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Fredag fik danskerne en ny dato at se frem til, da sundhedsmyndighederne oplyste, at man forventer, at alle, som tager imod tilbuddet om vaccine, kan have fået andet stik 27. juni.

Og den nyhed får Søren Riis Paludan, professor ved Institut for Biomedicin i Aarhus Universitet, til at vurdere, at vi kan gå sommeren i møde uden at opleve den nuværende trussel fra coronavirus.

- Vi vil være rigtig godt på vej. Det vil være en helt anden verden end den, vi ser i dag, siger han.

Der er dog stadig et stykke vej til den hverdag, som vi kendte før coronavirus for snart et år siden. Derfor skal vi heller ikke sætte næsen op efter, at 27. juni ændrer alt.

Eksempelvis når det gælder sommerens store samlingspunkt: festivalerne. Der er usikkerheden fortsat så stor, at Søren Riis Paludan nødigt vil spå.

- Men teoretisk set kan det lade sig gøre, hvis folk, som deltager, er immune, siger han.

Kan smitte videre

Til gengæld er han mere optimistisk, når det gælder udsigten til komme ud i den store verden.

- Det vil man med stor sandsynlighed kunne, hvis man antager, at det ser nogenlunde ud på samme måde ude i verden som herhjemme, lyder det fra professoren.

Men først og fremmest er det en hjemlig og endnu ukendt omstændighed, som skal afklares. Nemlig hvor mange danskere der i sidste ende vælger at tage imod vaccinen.

Det kan ifølge Søren Riis Paludan blive sværere at opnå flokimmunitet, afhængig af hvor stor tilslutningen er. Eksempelvis er det ikke umiddelbart planen at vaccinere børn under 16 år, påpeger han.

Sammenlagt med en tilslutning på 80 procent i befolkningen vil det efter Søren Riis Paludans vurdering ikke være tilstrækkeligt at udrydde corona i Danmark.

- Folk, der ikke modtager vaccinen vil stadig kunne blive smittet og smitte videre til nogen, som måske er vaccineret, men responderer dårligt. Det er måske nogle af de allerældste, siger professoren, som mener, at eksemplet er et godt argument for, at selv de, der formentlig ikke vil blive særligt syge af virus, bør lade sig vaccinere.

Så vi skal ønske så stor en tilslutning som overhovedet muligt, lyder det fra Søren Riis Paludan.

En usikker faktor

Hos Danske Regioner forsikrer formand Stephanie Lose, at det godt kan lade sig gøre at vaccinere alle danskere inden 27. juni.

Én ting kan dog komme i vejen.

- Den usikre faktor er, hvordan vaccineleverancerne præcis kommer til at være, siger hun og forklarer, at regionerne har dimensioneret vaccineopstillingen efter, hvor mange leverancer der kommer ind.

Det betyder, at regionerne på nuværende tidspunkt kan vaccinere i forhold til det antal vacciner, som kommer ind hver uge. Når leverancerne stiger, vil regionerne ligeledes opskalere derefter.

Der er dog grænser for, med hvor kort varsel regionerne kan reagere.

- Vi kan selvfølgelig ikke fra i morgen vaccinere 100.000 danskere på én dag. Men hvis vi har en god og tæt dialog med de nationale myndigheder, kan det lade sig gøre, siger Stephanie Lose.

Praktiserende læger kan blive centrale

Fremadrettet vurderer formanden for Danske Regioner, at vaccinen ikke kun vil blive givet i vaccinationscentre, men at også praktiserende læger kan blive en helt central spiller i en decentralisering af vaccineudrulningen.

Men det kræver, at de fysiske rammer er der, og at der er tilstrækkelige hænder til at blande vaccinerne, foretaget stikket og overvåge eventuelle allergiske reaktioner efterfølgende.

- Det skal skaleres, og vi er klar til det under forudsætning af, at vi løbende får at vide, hvor mange leverancer vi skal kunne håndtere, siger hun.