Din årsopgørelse er klar – her er tre fradrag og en joker, du skal holde øje med

Fordi så mange danskere har arbejdet hjemmefra det seneste år, udregnes kørselsfradraget ikke automatisk i årsopgørelsen.

Allerede nu kan du gå på skat.dk og tjekke din årsopgørelse, for at se om du skal have penge tilbage, eller om du skal betale restskat.

Og i år er der fradrag, som du skal være særligt opmærksom på.

Populær skatteapp blev bestormet af danskerne – men nu vil 6000 have slettet deres data

2020 var nemlig på alle måder et usædvanligt år, hvor coronakrisen havde indflydelse på stort set alt – også dine skattesager.

TV 2 har talt med Helle Snedker, kundedirektør og partner i Formuepleje, og hun peger på særligt tre fradrag – og en joker - som danskerne skal holde øje med, når de i den kommende tid tjekker årsopgørelsen.

I bunden af artiklen kan du se en samlet liste over de fradrag, du kan trække fra.

Du kan indberette fradrag frem til 1. maj.

Årsopgørelsen er på trapperne - her er de vigtigste datoer

1. Kørselsfradrag

I et normalt år overfører Skattestyrelsen automatisk kørselsfradraget fra det foregående år til årsopgørelsen for cirka en tredjedel af de omtrent 1,2 millioner danskere, der bruger fradraget.

Men sådan er det ikke denne gang.

Fordi så mange danskere har arbejdet hjemmefra det seneste år, udregnes kørselsfradraget ikke automatisk. Du skal altså selv aktivt indtaste antallet af dage, hvor du har været af sted på arbejde.

Kørselsfradrag falder med milliarder efter corona-år

Skat.dk hjælper dig dog i år på vej til at angive det korrekte kørselsfradrag med en regnemaskine, der måned for måned viser det normale antal arbejdsdage, og som også hjælper med at huske ferier og omsorgsdage.

Kørselsfradraget er et af de vigtigste på årsopgørelsen, og normalt trækker danskerne 19,5 milliarder kroner fra i kørsel. Det tal ventes at falde kraftigt i år.

2. Håndværkerfradrag

Utroligt mange danskere har det seneste år brugt penge på at shine hjemmet op, og hvis man ikke er gør det selv typen, har det sandsynligvis været nødvendigt med professionel hjælp fra en håndværker.

I nogle tilfælde kan det trækkes fra.

Det gælder, hvis du eksempelvis har fået isoleret tag, gulv og ydervægge eller installeret varmepumper.

Danmark er ramt af byggeboom, men højere priser kan være på vej

Konkret kan du trække håndværksydelser til en værdi af 12.500 kroner fra per person. Beløbene gælder kun for arbejdslønnen, og du skal have betalt elektronisk.

Ifølge Helle Snedker er håndværkerfradraget typisk noget, danskere glemmer, men i år er der så mange, som kan benytte det, at det er vigtigt at gøre opmærksom på.

3. Køb af bolig

2020 slog mange rekorder på boligmarkedet. Sjældent er priserne steget så meget, og sjældent er der blevet solgt så mange boliger, som tilfældet var.

Hvis du er en af de mange danskerne, som har købt en bolig, så skal du være ekstra opmærksom på din årsopgørelse. Det er der to grunde til.

Der er blevet købt boliger for omkring 200 milliarder kroner sidste år

For det første skal du tjekke, om du har betalt den rigtige ejendomsskat. Du betaler automatisk fra den dag, du overtager boligen, men reelt skal du først betale fra den dag, du flytter ind. Har du overtaget skødet 1. maj, men først er flyttet ind 1. september, er det altså fra september, du skal betale ejendomsskat. Det skal du selv rette.

Derudover vil der for de fleste have været udgifter i forbindelse med optagelsen af lån til boligkøbet. De kan trækkes fra. Læs mere om det i listen længere nede.

Feriepenge er en joker

I efteråret 2020 blev der i alt udbetalt 52,1 milliarder kroner i indefrosne feriepenge.

For de fleste lønmodtagere blev der automatisk trukket det korrekte beløb i skat af pengene, men for de, der lå lige på grænsen til at skulle betalt topskat, er det en anden sag, fortæller Helle Snedker.

- Hvis man ikke ændrede sin forskudsopgørelse dengang eller placerede pengene i sin pension, så venter der formentlig et skattesmæk, siger hun.

Man skal betale topskat af den del af ens årlige indkomst, der overstiger 531.000 kroner, efter arbejdsmarkedsbidraget er trukket fra.

Lige om lidt kommer de indefrosne feriepenge - og du skal få dem udbetalt, siger overvismand

Selvom Helle Snedker forventer, at nogle vil skulle betale penge tilbage på grund af feriepengene, er hun ikke bekymret på danskernes vegne.

Ifølge hende var der så meget mediefokus på problematikken i efteråret, at de fleste danskere burde have taget deres forholdsregler.

Hvor mange, der ender med at få et skattesmæk, vil den kommende tid vise.

Det plejer at være cirka 25 procent, som skal betale penge, mens 75 procent kan se frem til en udbetaling 9. april.

Se en oversigt over, hvad du kan trække fra, herunder. 

1 - Kørsel

2 - Håndværks- og serviceydelser

3 - Boligkøb og omlægning af lån

4 - Aktier og investeringer

5 - Børne- og underholdsbidrag

6 - Donationer og velgørenhed

7 - Kost, logi og småfornødenheder

8 - Udgifter for at kunne udføre dit arbejde

9 - Renteudgifter

10 - Negative renter