Danske Regioner vil have bredbånd til alle

En ordentlig bredbåndsforbindelse er altafgørende for danske virksomheder, lyder kritikken fra Danske Regioner.

Alt for mange steder i landet er bredbåndforbindelserne for dårlige. Sådan lyder det fra Danske Regioner, der netop har analyseret området.

I analysen skønner Danske regioner, at der kan skabes op mod 30.000 jobs, hvis alle i landet har adgang og abonnement til en 100 mbit/s-forbindelse, som faktisk er det, regeringen selv har sat som mål for hele landet i 2020. 

Som det er i dag har 88 procent adgang til den eftertragtede forbindelse. 

Hos Landdistrikernes Fællesråd bakker formand Steffens Damsgaard op om Danske Regioners kritik. Hør hans kommentar her. 

- Når man har så lave dækningsprocenter, som man har rundt omkring i landet, så bliver der ikke gjort nok, og så er man nødt til at skrue op for indsatsen, siger næstformand i Danske Regioner, Stephanie Lose.

De opfordrer derfor regeringen til at handle og til at sætte ind over for de dårlige forbindelser. Værst står det til i Region Sjælland, hvor dækningsgraden er på 77 procent. 

- Man er nødt til at sikre, at der er fortsat fokus på det her. Det kan være flere puljer, som man kan søge midler fra, eller det kan være, at lovgivningen skal ændres.

Som det er i dag den digitale infrastruktur en privat opgave. Dermed er det teleselskaberne, der beslutter, hvor de vil bruge penge på at rulle kabler ud. Derfor er det oftest i mindre befolkede områder af Danmark, der 

er problemer, fordi teleselskaberne ikke kan se en god forretning, når der kun er få abonnementer at sælge.

Dækningskort af mobilt bredbånd i Danmark. 
Dækningskort af mobilt bredbånd i Danmark. 

Minister afviser

Teleindustrien, der er teleselskabernes branchesamarbejde, er enige i, at bedre bredbånd er med til at skabe vækst, men direktør Jacob Willer mener, at 30.000 nye arbejdspladser er et alt for optimistisk skøn.

Ministeren på området, Lars Christian Lilleholt, holder samtidig fast i, at det ikke bliver en offentlig opgave at sørge for bredbånd til alle. Det er og bliver teleselskaber, der afgør, hvor de vil skabe bedre forbindelser.

- I Danmark er det sådan, at det er en privat opgave, og derfor er det helt afgørende, man går sammen lokalt, at man skaber det lokale engagement, der skal til, og samler husstandene omkring sig, for så kommer de (teleselskaberne, red) forhåbentlig også.

Han understreger samtidig, at regeringen har fokus på området, og at det netop er derfor, de har lavet en bredbåndspulje på 200 millioner, som bliver uddelt til fra 2016-2019.

- Det er første gang i Danmarkshistorien, der har været sådan en pulje.

Danske Regioner er glade for, at regeringen har afsat 200 millioner, men de mener, der er brug for langt mere end det. Der er i alt 370.000 husstande og virksomheder, der står uden den rette forbindelse, og i den sammenhæng rækker 200 millioner ikke ret langt.

- Det er bare ikke nok, for hvis det er med den takt, så kommer der til at gå rigtig lang tid. Derfor er man nødt til at overveje i regeringen, hvad man kan gøre for at skrue endnu mere op for den her indsats, siger Stephanie Lose.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.