Dansk mester frustreret - kan ikke få lov til at køre DM i enkeltstart

Den danske mester i kvindernes linjeløb, Emma Norsgaard Jørgensen, ville forsøge at sikre en dobbelttriumf, men hun missede tilmeldingsfristen.

I sidste uge kørte 21-årige Emma Norsgaard fra Silkeborg sig til en imponerende syvendeplads ved VM i enkeltstart. Men når DM i samme disciplin skal afvikles på lørdag, så bliver det uden Norsgaard på startlisten.

Tempospecialisten skulle oprindeligt have kørt Flèche Wallonne, men danskerens hold, Équipe Paule Ka, valgte at prioritere anderledes. Derfor så Emma Norsgaard sit snit til at udnytte det ledige hul i kalenderen til at komme hjem og køre DM i enkeltstart.

quoteJeg kan egentlig ikke forstå deres beslutning, uanset om vi snakker professionelle eller juniorer

Emma Norsgaard

Problemet er bare, at sidste deadline for tilmelding var 20. september, og da Norsgaard først fik informationen få dage senere, var det for sent. Flere forsøg på en eftertilmelding viste sig at være forgæves, og det frustrerer den danske cykelrytter.

- Det betyder meget for mig, fordi det er DM. Det er stort, og du får en trøje, hvis du vinder. Især efter jeg er blevet pillet af mit andet løb i programmet, så vil jeg gerne have så mange løb, som jeg kan få, mens det stadig er muligt.

- Jeg havde ikke troet, det ville blive et problem. Jeg var også klar til at betale dobbeltpris, så der var gebyrer for sen tilmelding. Det er virkelig ærgerligt, at de ikke kan se igennem fingre med, at der lige er et par stykker ekstra, der gerne vil stille op til eventet, siger Emma Norsgaard til TV 2 SPORT.

Vil ikke forskelsbehandle

Selvom Norsgaard prøvede at gå igennem den danske landstræner i VM-lejren, så kunne han ikke gøre noget. Det handler ganske simpelt om, at Danmarks Cykle Union (DCU), chefkommissæren for løbet og den arrangerende klub, Slagelse Cykle Ring, har valgt konsekvent at sige nej til eftertilmeldinger.

Et nej, der kommer på baggrund af de sportslige regler, som udvalgene og klubberne selv har været med til at lave. Det forklarer direktør i DCU, Martin Elleberg Petersen.

- Der er en tilmeldingsfrist, og har man ikke tilmeldt sig inden, kan man ikke få lov at deltage. Så kan man nogle gange have lyst til at se på, hvilket vi bestemt har her, at det er vigtigt, Emma kommer med. Men åbner vi for hende, åbner vi for alle. Og vi kan ikke differentiere i, om det er en fra landsholdet eller andre længere nede.

I ærgrer jer altid, når de store navne ikke kommer hjem og kører DM. Nu havde I så muligheden for at få nummer syv fra VM i enkeltstart med. Er det så ikke værd at gå lidt længere?

­- Den beslutning er jo truffet, inden hun blev nummer syv. Men selvfølgelig vil vi gerne have nummer syv fra VM med. Men det gør jo ikke tingene anderledes, om det er Emma Norsgaard, Julie Leth eller hvem det ellers måtte være. Vi vil gerne have alle sammen med, men vi kan ikke give fordele til nogen frem for andre, siger Martin Elleberg Petersen.

Norsgaard forstår ikke beslutningen

Dermed må Emma Norsgaard konstatere, at det ikke bliver i år, at hun vinder både DM i linjeløb og enkeltstart, efter hun tilbage i august sikrede Dannebrogstrikoten i førstnævnte.

- Det er virkelig ærgerligt. Det giver også noget til eventet, at der er flere, der stiller op, og der kommer professionelle. Jeg kan egentlig ikke forstå deres beslutning, uanset om vi snakker professionelle eller juniorer. Specielt ikke i en tid, som vi står i lige nu, siger Norsgaard.

Hun slår samtidig fast, at man i en ekstraordinær tid med en sammenpresset cykelkalender - og på bagkant af coronapausen - burde være mere imødekommende over for problemer som disse.

- Det er ikke, fordi jeg er for doven til at tilmelde mig til tiden. Det er, fordi mit program er blevet ændret i sidste øjeblik. Min bror (Mathias Norsgaard, red.) var udsat for noget lignende op til DM i linjeløbet, hvor han tilmeldte sig tre dage inden starten på løbet, fordi han fik ændret sit program. Det var intet problem, og han skulle bare betale dobbeltgebyr for at være med, siger Emma Norsgaard.

Enkeltstart er anderledes end linjeløb

Det konkrete eksempel kender DCU-direktør Martin Elleberg Petersen ikke helt til, men han fortæller, at der helt generelt er en forskel på linjeløbet og enkeltstarten.

- Når du tilmelder dig i enkeltstarten, skal der laves en seedning efterfølgende, og derfor kræver det lidt længere tid fra tilmeldingsfristen, til løbet køres. Så det er lidt mere kompliceret end ved en samlet start.

- Det er også svært for arrangørerne - i dette tilfælde Slagelse Cykle Ring - som har valgt at tage det her i sidste øjeblik for at hjælpe DCU. Man skal bare huske, at hver gang man gør sådan noget, så pålægger man en helt masse frivillige mere arbejde. Men selvfølgelig kigger vi hele tiden på, hvad der er muligt. Det har bare ikke været muligt i denne sammenhæng, siger Elleberg Petersen.

Afslutningsvis forklarer han desuden, at der kigges på de sportslige regler en gang om året, og på baggrund af denne episode "kan det da godt være, man skal kigge på, om der kan gøres noget anderledes." Om end der er nogle frister, der skal overholdes, for at man kan få gennemført tingene efter planen.

Selvom TV 2 SPORTs cykelekspert Chris Anker Sørensen gerne havde set Emma Norsgaard til start ved DM i enkeltstart, kan han sagtens se situationen fra begge sider.

- Der er selvfølgelig nogle regler omkring enkeltstarten, hvor man skal lukke veje ned i et tidsrum, og der er en bestemt startrækkefølge, så jeg synes, det er en svær sag. Det er en skam, hun ikke kan køre med, men det virker også til, DCU har fulgt de retningslinjer, der nu en gang er sat op, siger Chris Anker Sørensen.

Hos kvinderne er Louise Norman Hansen forsvarende mester.


Læs flere artikler fra Silkeborg eller i kategorien Sport.