Borgmester: Politikere vasker hænder i sag om førtidspension

Struers borgmester beskylder lovgivningen for at have ført til en sag som Parkinson-ramte Ulla Astrup.

61-årige Ulla Astman kan ikke løfte hovedet mere end det her. Hun er både ramt af Parkinson og ryglidelsen skoliose.
61-årige Ulla Astman kan ikke løfte hovedet mere end det her. Hun er både ramt af Parkinson og ryglidelsen skoliose.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Struers borgmester beskylder lovgivningen for at have ført til en sag som Parkinson-ramte Ulla Astrup Jensens.

Når en tydeligvis kronisk syg patient skal tvinges igennem et forløb med både genoptræning og arbejdsprøvning for at få tildelt førtidspension, kan miseren føres direkte tilbage til politikerne på Christiansborg.

Det siger Struers socialdemokratiske borgmester, Niels Viggo Lynghøj, efter en TV 2-dokumentar, der viser systemet om førtidspension fra dets mest ubarmhjertige side.

- Det er politikerne på Christiansborg, som nu vasker hænder. Det er dem, der har lavet en lov, som er så stram, at der opstår åbenlyst ejendommelige sager som denne, siger borgmesteren med henvisning til en konkret sag.

Forgæves kamp for pension

I TV 2-dokumentaren fortæller Ulla Astrup Jensen fra Struer om sin forgæves kamp for at opnå en førtidspension.

Hendes hoved kan ikke rettes op, og hendes hage hviler på brystet. Hun har fået konstateret Parkinsons syge, der gør det svært at huske, og den sjældne knoglesygdom skoliose, der gør ryggen skæv.

 
 
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Alligevel har Ulla Astrup igennem flere år kæmpet for en førtidspension, fordi Struer kommune har vurderet, at hun ikke er for syg til at arbejde.

Struer følger loven

- Det er os som kommune, der har den direkte forvaltning af den lov, man har vedtaget i Folketinget. Struer skal følge loven ligesom alle mulige andre, siger Niels Viggo Lynghøj.

Struers borgmester er dog blevet undsagt af Troels Lund Poulsen (V), som overfor TV 2 siger, at der er tale om et fortolkningsspørgsmål. 

- Der har været uklarheder i forhold til den lovgivning, der gælder, og det retter vi op på nu, siger Troels Lund Poulsen til TV 2 med henvisning til, at nogle kommuner har tolket loven sådan, at en borger skulle igennem et ressourceforløb, inden kommunen kunne tilkende en førtidspension.

- Der skal være mulighed for at tilkende førtidspension med det samme, siger Poulsen til TV 2.

Struers borgmester afviser, at det har været et spørgsmål om at agere efter fornemmelser i forhold til lovens bogstav.

- Det er først og fremmest lovgivningen, som har været utrolig stram og som bør ændres. Der er unikke og forskellige sager fra kommune til kommune, så vi har ikke bare kunnet tolke loven. Nu står vi her med en meget ejendommelig sag, så de har bare at lave loven om, siger Niels Viggo Lynghøj.

En lovændring ventes at træde i kraft den 1. juni 2018.