Black Friday er svindlernes paradis – sådan spotter du fup

Politiet lukker flere svindelbutikker på nettet end nogensinde før. Her får du syv råd til, hvordan du undgår at blive snydt af svindlere.

Slaraffenland for svindlere på nettet. Sådan lyder beskrivelsen af Black Friday fra fagfolk, der advarer danskerne om farerne ved den største handelsdag i løbet af hele året.

Samtidig med de vanvittigt gode tilbud fra reelle butikker vil svindlere, der står bag fuphjemmesider, nemlig også lokke med falske Black Friday-tilbud. Tilbud, hvor varerne enten aldrig dukker op, eller hvor kunderne modtager falske udgaver af de varer, de har bestilt.

- Når danskerne stormer ud på nettet, er det slaraffenland for de svindlere, der laver den her type it-kriminalitet. Når pengestrømmene hober sig op på mærkedage som Black Friday, sidder de it-kriminelle klar, siger Toke Mølgaard, kommunikationschef hos e-mærket, der arbejder for at certificere de gode butikker på nettet.

Bagmandspolitiet lukker over 1000 fupsider

Og det er der brug for. Det viser tal fra SØIK (tidligere bagmandspolitiet, red.), der alene i år har lukket 1042 falske fupsider. Det skal holdes op imod, at SØIK sidste år lukkede 718 ulovlige netbutikker, der var sat i verden for at fuppe danske forbrugere.

Hos Nets, der ejer dankortet, advarer man også de tusindvis, der fra midnat sidder klar til at kaste sig over de vilde Black Friday-tilbud.

- Vi ser hvert år eksempler på, at kriminelle laver hjemmesider med henblik på, at folk dumper i på Black Friday. Folk har så travlt på nettet på Black Friday, at det giver lettere spil for svindlerne, siger talsmand hos Nets Søren Winge.

Fuprabatter ligner de rigtige Black Friday-tilbud

Han peger på, at man netop på Black Friday skal være ekstra opmærksom, fordi der er så store rabatter på de rigtige tilbud fra de legale butikker, at de prismæssigt kan minde om de tilbud, der er på svindel-siderne.

Hos SØIK, der fra februar sidste år til i dag har lukket 1659 falske hjemmesider, sidder man også klar med en række råd til de danskere, der fra midnat jagter de store rabatter på Black Friday.

- Tjek den fysiske adresse på den virksomhed, du handler med på nettet. Selvom man også kan fuppe sig til en adresse, er det vores erfaring, at der aldrig er en adresse tilknyttet fupsiderne. Du kan altså ikke se, om den ligger i Belgien, Kina eller i Vojens. Der er altid en kontaktformular, men ingen fysisk adresse på fupsiderne, siger Dorte Køhler Frandsen, fagansvarlig for kriminalitet på nettet hos SØIK.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Forbrug.