Bach Gruppen til Vejle Kommune: Bølgen er sikker at være i

Bach Gruppen har stået for de sidste tre bølger, men byggetilladelsen er ikke blevet fulgt.

- Med baggrund i de anførte forudsætninger viser beregningerne, at der ikke er risiko for, at bygningerne ikke er sikre at opholde sig i.
- Med baggrund i de anførte forudsætninger viser beregningerne, at der ikke er risiko for, at bygningerne ikke er sikre at opholde sig i.
Foto: Lau Thoft Haslund / TV 2

Bølgerne i Vejle er sikre at være i.

Det er i hvert fald konklusionen i et notat, som Bach Gruppen har sendt til Vejle Kommune, efter 'Operation X' i sidste uge afslørede, at de tre sidste bølger ikke er bygget på den måde, som ingeniøren bag beregningerne har anvist i byggetilladelsen.

Bach Gruppen købte sig ind i byggeriet i 2009, da de første to bølger næsten var færdigbyggede. Fra 2015 til 2018 byggede Bach Gruppen de sidste tre bølger.

Et tre sider langt notat

Vejle Kommune gav Bach Gruppen et påbud med frist i fredags om at sende dokumentation for, at den metode, de tre bølger er konstrueret på, er godkendt af en certificeret rådgiver.

Fredag modtog Vejle Kommune så en mail fra Bach Gruppen. Her var der vedhæftet et tre sider langt notat, som er udarbejdet af ingeniørfirmaet Sweco.

- Her redegør Sweco for de konstruktive ændringer, der er lavet, og der står videre, at det skal verificeres af en certificeret statiker, som det nu engang skal efter bygningsreglementet, siger Lars Buksti, chef for Plan og Miljø i Vejle Kommune.

En statiker er en ingeniør med ekspertise i bærende konstruktioner.

I notatet fra Sweco står der blandt andet:

- Med baggrund i de anførte forudsætninger viser beregningerne, at der ikke er risiko for, at bygningerne ikke er sikre at opholde sig i.

Ifølge Lars Buksti skriver Vejle Kommune tilbage til Bach Gruppen mandag for at aftale det videre forløb og klarlægge, hvornår man kan forvente at modtage dokumentationen.

I strid med byggetilladelsen

De tre bølger skulle ifølge byggetilladelsen have været bygget med såkaldte freyssinet-liner – hvilket er nogle kraftige stålwirer, som skulle holde de 34 meter høje bygninger stabile. Men Bach Gruppen har valgt "en helt anden løsning", har Bach Gruppens juridiske direktør, Martin Rasmussen, forklaret.

Præcis hvilken alternativ løsning, som Bach Gruppen har valgt, er uvis.

Det er i strid med byggetilladelsen, hvor der står, at kommunen skal orienteres eller godkende det, hvis der sker "væsentlige ændringer" under byggeriet - og dermed er Bølgen bygget i strid med reglerne.

Martin Rasmussen har over for TV 2 forklaret, at de ikke har informeret kommunen, fordi "man ikke har følt, at det var en væsentlig ændring".

- Det har vores rådgiver vurderet, sagde Martin Rasmussen.

Men det har Sweco, der også dengang var rådgiver for Bach Gruppen, afvist.