73 tidligere ansatte og elever beskylder skandaleramt stutteriejer for chikane, vold og voldtægt
Eksperter har aldrig set en sag om seriekrænkelser så slem som den, 73 tidligere ansatte nu rejser mod John Byrialsen. Selv afviser han anklagerne.
En lang række tidligere ansatte og rideelever står nu frem i en ny TV 2-dokumentar, 'Mareridtet på stutteriet', og beskylder den tidligere stutteriejer John Byrialsen for at have udsat dem for krænkende adfærd.
John Byrialsen blev et kendt ansigt i 2023, efter myndighederne fandt 50 nedgravede heste på Viegård Stutteri.
I alt har TV 2 talt med 115 personer, der har arbejdet for eller modtaget undervisning af John Byrialsen. Af de 115, der både omfatter mænd og kvinder, fortæller 73, at de har oplevet krænkende handlinger i perioden 1988 til 2023.
Ifølge de tidligere ansatte omfattede krænkelserne alt fra hård tone og mobning til seksuel chikane, vold og voldtægt.
For eksempel fortæller den tidligere elev Johanna Henriikka, at hun i 2011 vågnede nøgen op i John Byrialsens seng på en tur til Polen.
Med blå mærker på kroppen. Blod løbende ned ad benene. Og kun glimt af, hvad der var hændt hende timerne forinden.
- Da John så mærkerne til morgenmaden, sagde han, at jeg skulle dække dem til, og hvis nogen spurgte, skulle jeg sige, at det var hesten, der havde sparket mig, fortæller Johanna Henriikka, der var 18 år, da episoden ifølge hende fandt sted.
Vilde fester, vold og voldtægter
67 af de tidligere ansatte og elever fortæller, at de har oplevet hård tone eller mobning fra John Byrialsen. Det dækker blandt andet over at blive kaldt "idiot" og "bitch" eller få kastet et møggreb efter sig.
TV 2 har for eksempel set en sms-korrespondance mellem John Byrialsen og en tidligere ansat, hvor han skriver: "at hun kan knalde hvem som helst".
Derudover har 33 oplevet seksuel chikane, og 14 har været udsat for voldelige handlinger, fortæller de.
Størstedelen af episoderne fandt ifølge de ansatte sted på Viegård Stutteri ved Viborg, som John Byrialsen drev fra 1992 til 2023.
John Byrialsen har ikke ønsket at stille op til tv-interview, men den nu tidligere stutteriejer afviser at have begået vold eller overgreb mod ansatte, ligesom han afviser at have været seksuelt sammen med nogen af de ”unge piger”.
Mange af de ansatte beretter derimod om vilde fester, hvor John Byrialsen pressede dem til at drikke massive mængder alkohol for efterfølgende at forsøge at forgribe sig på flere af dem.
- Jeg fik 15 shots Jack Daniel’s og efter det, så husker jeg ikke noget. Andet end billeder af John, der holdt mig fast på sit skød, mens der var hænder, der bevægede sig rundt på lår, numse og bryster, fortæller Monika Eriksen, der på daværende tidspunkt var 22 år gammel.
Andre kvinder fortæller, at de blev udsat for vold.
- Jeg lå på gulvet, mens han slog og sparkede mig. Jeg fik et chok, da jeg så mig selv i spejlet morgenen efter. Halvdelen af mit ansigt var sort, beretter tidligere ansat Kirsti Aho, som siger, at hun levede i et voldeligt kæresteforhold med John Byrialsen i to år.
Finske Kirsti Aho gik efterfølgende til lægen, og i hendes journal står der, at der var synlige mærker efter knytnæveslag ved øjet.
Kirsti Aho flygtede hjem til Finland i 2007 – efter fire år på Viegård – hvilket også fremgår af hendes dagbogsnotater, som TV 2 har set.
Dog fulgte John Byrialsen efter og efterlod en seddel i forruden på hendes bil, fortæller Kirsti Aho. En seddel, hun stadig har i dag, hvor der står: "Lillemus er fundet. Glem ikke det er John".
Drøm blev til mareridt
I 2011 var Johanna Henriikkas kørt alene med John Byrialsen på tur til Polen, hvor nogle af hans heste skulle deltage i en konkurrence.
På daværende tidspunkt var Johanna Henriikka 18 år gammel. John Byrialsen var 53 år.
I dag husker Johanna Henriikka ikke, hvilken by de befandt sig i. Men hun husker, hvordan John Byrialsen tog hende med ud at drikke sammen med en af hans polske venner.
- De sagde ting som: ”Tror du, at du er bedre end os? Kom nu, drik”. Det næste, jeg husker, er glimt af at blive slæbt ind på et hotelværelse, fortæller hun.
Tre år forinden var Johanna Henriikka kommet til Viegård Stutteri fra Finland som blot 15-årig.
Drømmen var at blive den næste store rytter. Men den forvandlede sig til et mareridt, da Johanna Henriikka den dag i 2011 vågnede op med mærker på kroppen og blod ned ad benene og var blevet udsat for, hvad hun selv betragter som en voldtægt.
- Jeg var ikke jomfru, men alt var ødelagt i min skede, husker Johanna Henriikka.
Og hun fortæller, at overgrebene fortsatte de næste to år.
Et klassisk eksempel på grooming
Johanna Henriikka hverken anmeldte overgrebene til politiet eller gik til lægen. Ifølge hende selv skyldtes det, at John Byrialsen havde manipuleret hende til at tro, at det var hendes egen skyld.
Af samme årsag findes der ingen skriftlig dokumentation på, at voldtægterne har fundet sted. Men TV 2 har talt med tre kilder, der alle bekræfter, at Johanna Henriikka har fortalt dem om voldtægterne, da hun stadig var på Viegård Stutteri.
Yderligere har tre andre kvinder fortalt, at de også er blevet voldtaget af John Byrialsen. Heller ingen af dem gik til politiet eller lægen.
TV 2 er bekendt med deres identitet, men kvinderne fremgår ikke ved navn, fordi de frygter for konsekvenserne ved at stille sig frem. John Byrialsen er blevet forelagt alle kvindernes navne og udtalelser.
TV 2 har også forelagt Anette Borchorst, der er professor emeritus fra Aalborg Universitet og en af landets førende forskere inden for seksuel chikane på arbejdspladser, Johanna Henriikkas og samtlige af kildernes oplevelser.
Hun har desuden gennemgået TV 2s researchmateriale og hjulpet med at inddele de forskellige grader af krænkelser i kategorier.
- Jeg tror, det er det værste, jeg har set gennem de mange år, jeg har beskæftiget mig med det her emne. Og det er ikke fordi, jeg ikke har set mange slemme sager, siger hun til TV 2.
Anette Borchorst mener, at John Byrialsens opførsel er et klassisk eksempel på grooming, hvilket forklarer, hvorfor mange af kvinderne ikke sagde fra i situationen eller fortalte det til andre.
Grooming beskriver en proces, hvor en krænker opbygger en relation til et barn med henblik på at få barnet til at indgå i aktivitet, der skal tilfredsstille krænkeren.
Og i og med at flere af kvinderne var under 18 år, da de kom til Viegård Stutteri, mener Anette Borchorst, at John Byrialsen udnyttede sin position til at manipulere med dem.
Turde ikke fortælle det til andre
Flere af kvinderne har enslydende fortællinger om, hvordan John Byrialsen inviterede dem med ud at spise og ikke mindst drikke alkohol, mens de stadig var meget unge.
Lisbeth Johansen fortæller, at hun for eksempel kun var 16 år, da John Byrialsen i 1988 tog hende med til et ridestævne. Men først inviterede han hende med på pizzeria og bagefter hjem til sig selv.
Morgenen efter vågnede hun nøgen op i hans seng og havde ingen erindring om, hvad der var sket, fortæller hun.
TV 2 har talt med i alt seks kvinder, der fortæller, at de er vågnet op i John Byrialsens seng efter at have drukket alkohol med ham, uden at kunne huske, hvad der var sket.
- Folk siger: “hvis man er voldtaget, så ved man det godt”. Men jeg ved det ikke. Det var meget voldsomt at opleve sådan et blackout, siger Lisbeth Johansen.
Ifølge Johanna Henriikka begyndte John Byrialsen at groome hende, da hun var 15 år.
John Byrialsen ville blandt andet komplimentere hendes krop og give hende tips til, hvordan hun skulle bruge den til at tilfredsstille en mand. For eksempel, at hun kunne øve blowjobs på en banan.
- Jeg kendte ikke selv til blowjobs på det tidspunkt. Så det er først senere, at jeg forstod, hvad han mente. Da han voldtog mig første gang, indså jeg, hvad han talte om.
Johanna, hvorfor pakkede du ikke dine ting og tog hjem til Finland?
- Jeg følte ikke, at det var en mulighed for mig at tage hjem, fordi han på en måde havde fortalt mig, at mine forældre ikke ville hente mig. Jeg troede så meget på, at jeg var grunden til, at de her ting blev ved med at ske.
Blev fanget i et spind
I TV 2-dokumentaren fortæller tre kvinder, at de indledte et seksuelt forhold til John Byrialsen.
I dag siger kvinderne, at de ikke havde lyst til at være i forhold med ham og har svært ved at forstå, hvordan det endte der.
- Jeg vidste på alle måder, at det var forkert. Men jeg tror bare, at der var noget inde i mig, som var i stykker, siger Gry Heitmann.
Gry Heitmann var tilknyttet Viegård mellem 2000 og 2008. Hun havde et hemmeligt seksuelt forhold til John Byrialsen, som ifølge hende var præget af vold. Hun fortæller blandt andet, at han slog hende i tindingen, hvor ingen kunne se det.
Overvejede du at melde ham til politiet?
- Nej, altså på det tidspunkt faldt det mig ikke ind. Jeg tror slet ikke, at jeg overvejede, at det var en mulighed for mig. Jeg ved ikke hvorfor.
Mille Mortensen, tidligere forsker i krænkende adfærd på Københavns Universitet og nu selvstændig konsulent, forstår godt, hvorfor det for udefrakommende kan virke underligt, at kvinderne ikke bare forlod John Byrialsen eller gik til politiet.
Men beskæftiger man sig med området, giver det derimod rigtig god mening, at kvinderne ikke har følt, at de kunne, fortæller hun.
- Man kommer i tvivl om sin egen dømmekraft, og meget ofte udløser det følelsen af skam. "Jeg må have gjort noget forkert, eller jeg kan ikke være et godt menneske, når andre synes, at det er okay at behandle mig på den måde", forklarer forskeren.
Mille Mortensen understreger, at. hun ikke har set noget, der kommer i nærheden af den her sag. Det på trods af, at hun har arbejdet specifikt med krænkende handlinger i årevis.
Vil have ham i fængsel
Én kvinde valgte i 1999 at politianmelde John Byrialsen for vold, hvor hun beskyldte ham for at have givet hende gentagne slag med knyttet hånd i ansigtet og på kroppen.
TV 2 har talt med kvinden og fået aktindsigt i skadesrapporten, som hun fik lavet på hospitalet 36 timer efter episoden. Her fremgår det, at hun havde mærker og misfarvninger ved øje, øre, skulder, underarm og halsregion.
Det har ikke været muligt for TV 2 at få svar på, hvorfor sagen aldrig førte til en sigtelse af John Byrialsen, da Midt- og Vestjyllands Politi ikke har kunnet finde nogen af sagens akter, udover selve anmeldelsen.
Politiet vurderer, at det kan skyldes, at sagen er slettet efter 15 år på arkiv, som reglerne foreskriver, hvis der ikke er rejst sigtelse i en sag.
I forbindelse med dokumentaren har yderligere tre kvinder i år valgt at politianmelde John Byrialsen for henholdsvis vold og voldtægt.
Det gælder blandt andet Johanna Henriikka, som foretog sin anmeldelse i august. Hun er blevet bedt om at møde op til en afhøring på politistationen.
- Jeg håber virkelig, at han bliver sat i fængsel for det, han har gjort. Eller at han en dag vil forstå, at han har gjort noget forkert. For det er jeg ikke sikker på, at han gør, lyder det fra Johanna Henriikka.
De to andre kvinder har fået at vide, at deres sager er forældede.
Afviser sex med de “unge piger”
John Byrialsen har ikke ønsket at stille op til et tv-interview. TV 2 har derfor skriftligt forelagt ham alle kvindernes udtalelser og anklager samt den øvrige rejste kritik, men han er ikke vendt tilbage med svar.
TV 2 har tidligere i processen talt med John Byrialsen på telefon.
I den første samtale blev han præsenteret for anklager om seksuelle krænkelser. I denne samtale afviste John Byrialsen, at han nogensinde har været voldelig, voldtaget eller i øvrigt har haft sex med nogle af de "unge piger”.
I den anden samtale forsøgte vi at forelægge ham den samlede kritik fra de tidligere ansatte. I denne samtale afviste han at kommentere på anklagerne.
Se 'Mareridtet på Stutteriet' på TV 2 onsdag klokken 20 eller her på TV 2 Play.