Frustreret datter: Saml ikke min far op
Møder du Rikke Boje Kristensens far, må du for alt i verden ikke tilbyde ham et lift.
Tirsdag fik Rikke Boje Kristensen et ubehageligt opkald, da hun stod i Harald Nyborg. Hendes far, der har demenssymptomer efter en hjerneskade - var igen igen blevet væk.
Han havde forladt det dagcenter, han kommer på, og havde stoppet en forbipasserende bil og fået et lift ind til Silkeborg.
Dækhistorien var, at hans lastbil var blevet stjålet, mens han var ude at køre øl ud. Og ikke nok med det. Den bil, han var kørt i efter jagten på den stjålne lastbil var nu også blevet stjålet.
Derfor havde han brug for et lift til Silkeborg midtby.
Det var i hvert fald den historie, både Rikke Boje Kristensen, en forvirret klinikassistent ved en tandlæge og tilsyneladende en fremmed bilist fik af den 73-årige mand.
- Jeg gik helt i panik, da jeg fik at vide, at han var væk igen. Jeg er bange for, at nogen samler ham op og kører ham langt væk, hvor jeg ikke kan finde ham igen, eller at han kommer til skade, siger Rikke Boje Kristensen.
Ringede forgæves
Faren har et gps-armbånd på, men Rikke Boje Kristensen kunne ikke finde ham på de koordinater, gps'en sendte hende. Hun ledte i butikker, kiggede i prøverum og spurgte alle, hun mødte. Hun forsøgte at ringe til armbåndet, men ingen svarede.
Indtil nogen fortalte hende, at der lå en tandlæge på første sal.
- Jeg kunne ikke tro, han kunne gå op ad de trapper, men for en sikkerhedsskyld kiggede jeg ind. Og der stod han henne ved skranken. Helt forvirret over at se mig, fortæller hun.
Han havde bedt klinikassistenten om at slå hans kones nummer op i en telefonbog, som hun af gode grunde ikke havde. Hun bekræftede, at hun havde hørt gps'en ringe, men at faren ikke havde reageret på lyden.
Kommer med opråb
Rikke Boje Kristensen er frustreret over situationen og bekymret for sin far. Derfor har hun skrevet et opslag på Facebook, hvor hun beder alle om at lade være med at samle hendes far op, hvis de møder ham.
- Det er et stort problem, at folk samler nogen op, der ikke kan tage vare på sig selv, siger hun.
Men det er vel ikke hjælpsomme menneskers ansvar at sige nej, når nogen beder om et lift?
- Nej, selvfølgelig ikke. Jeg er helt sikker på, at folk gør det af bedste mening. Men mit opråb handler om, at folk gerne lige må overveje, om det nu også er en god idé at køre med ældre, diffuse mennesker - uanset hvilken historie de kommer med.
- Og min far er der ikke nogen, der skal køre med. Måske husker læserne af opslaget det, næste gang min far prøver at få et lift, siger hun.
Rikke Boje Kristensens opslag er allerede blevet delt næsten 100 gange.
Her kommer hun med tre gode råd:
- Tag ikke et ældre menneske op at køre, med mindre du er 100% sikker på, at denne kan/må tage afsted alene.
- Hvis du står med et ældre lettere diffus menneske og du kan høre noget ringe, uden at den ældre giver udtryk for at vide hvad det er - så kan det være en ældre der bære GPS og den kan man ringe til. Og ellers kan du ringe op til nærmeste kontakt, ved at trykke i 3 sek på den store runde knap midt på GPSen
- Spørg ind til om personen har for eksempel en pung med sygesikring i. Så kan man ringe til lægen eller politiet, og så kan de slå personen op i systemet og vejlede i, hvad der er bedst at gøre.