Tone og adfærd

Psykolog advarer: Grov tone bliver hurtigt til trusler

Psykolog mener tonen i det offentlige rum og særligt over for offentligt ansatte er blevet grovere.

Psykolog Finn Godrim oplever i sit arbejde med offentligt ansatte, at tonen er blevet grovere. Og det kan få hårde konsekvenser for de ansatte.
Psykolog Finn Godrim oplever i sit arbejde med offentligt ansatte, at tonen er blevet grovere. Og det kan få hårde konsekvenser for de ansatte.
Foto: TV MIDTVEST

Tre ud af fire midt og vestjyder mener, at tonen mellem folk i det offentlige rum er blevet grovere de senere år. Den oplevelse har psykolog Finn Godrim også. Han advarer mod den grove tone, der hurtigt kan blive til deciderede trusler.

Finn Godrim har erfaring med arbejdsmiljøet omkring offentlig ansatte i både Skive og Aarhus kommuner. 

Hvad oplever du omkring tonen i forhold til de offentligt ansatte?

- Jeg må desværre sige, at jeg oplever faktisk, at der er et stigende problem. Flere og flere offentligt ansatte føler sig udsatte for både grove trusler og også en grov tone, siger Finn Godrim. 

2:22
Se interviewet med Finn Godrim her: Psykolog fra Skive synes ikke, at vi bare skal acceptere, at tonen er blevet grovere. Vi kan alle sammen gøre noget

- Den grove tone er rigtig ubehagelig for de offentligt ansatte selvfølgelig, men udvikler den grove tone sig til at have karakter af deciderede trusler, så er det meget mere end ubehageligt. Så sker der faktisk det, at de offentligt ansatte bliver ramt af rædsel. Deres alarmsystem går i gang. Det kan udvikle sig til, at de bliver bange for at gå på arbejde, siger Finn Godrim. 

I undersøgelsen har 3030 danskere fortalt, hvad de mener om tonen i det offentlige rum. Her svarer 2288 respondenter, at de er helt eller overvejende enige i, at tonen mellem folk i det offentlige rum generelt er grovere i dag, end den var for ti år siden. 

Finn Godrim oplever, at grov tone bliver til personlige trusler, som kan påvirke ansatte kraftigt. 

- Vi ved også, at jo mere truslen direkte er rettet imod medarbejderen som person og ikke mindst medarbejderens familie, så større påvirkning giver det den ansatte, siger Finn Godrim. 

Han mener ikke, at vi skal acceptere den skarpere og grovere tone i det offentlige rum. 

- Netop fordi, der ser ud til at være en ret usynlig skellinje imellem den grove tone og så det, at vi kører over i deciderede trusler, så jeg synes, der er rigtig god grund til, at vi stopper op og prøver at få fokus på det her, siger Finn Godrim. 

Hvordan kommer vi det til livs?

- Det er nok svært. Vi kan da i hvert fald starte med at tale om det. Jeg tror, vi skal være meget opmærksomme på at hjælpe hinanden til at kommunikere på en ordentlig måde, siger han. 

4:05
Tre ud af fire midt og vestjyder mener, at tonen mellem folk i det offentlige rum er blevet grovere de senere år. Det viser en helt ny megafon-undersøgelse, som vi har fået lavet sammen med TV2 og de andre regioner.