Efterskole får ny kritik: - Vi er mildest talt i chok

Forældre til kommende elev på Thy Sportsefterskole fandt ved en tilfældighed ud af, at skolen ikke længere samarbejder med ambitiøs svømmeklub.

4:22
Forældreparret Katrine Høpfner og Carsten Svendsen er overraskede over, at Thy Sportsefterskole ikke har fortalt, at en af skolens vigtige samarbejdspartnere har trukket sig.
Foto: Skelmose TV og Henrik Drivsholm, TV MIDTVEST

Det er kun knap to måneder siden, kritikken væltede ned over Thy Sportsefterskole. Dengang lød den på affald i bunkevis, gammel mad, mus, mangel på voksne og for få aktiviteter uden for undervisningen.

Nu er der så ny kritik af efterskolen.

- Vi er mildest talt i chok, siger Katrine Høpfner og Carsten Svendsen, som bor i Dragør.

Deres 14-årige søn Malte skulle efter sommerferien være begyndt på Thy Sportsefterskoles svømmelinje, men ved en tilfældighed fandt parret ud af, at Thisted Svømmeklub, som skolen baserer sin højt profilerede elitelinje på, fra næste skoleår har opsagt samarbejdet med skolen.

- Det blev jeg selvfølgelig meget overrasket over, for samarbejdet med Thisted Svømmeklub var ligesom hele forudsætningen for, at vores søn skulle på efterskole deroppe, siger Katrine Høpfner.

Thisted Svømmeklub har heller ikke kunnet få at vide af Thy Sportsefterskole, om skolen har informeret de kommende svømmeelever om, at samarbejdet ophører.
Thisted Svømmeklub har heller ikke kunnet få at vide af Thy Sportsefterskole, om skolen har informeret de kommende svømmeelever om, at samarbejdet ophører.
Foto: Skelmose TV og Henrik Drivsholm, TV MIDTVEST

Familien har nu droppet næste skoleår på Thy Sportsefterskole og undrer sig over, at skolen ikke selv har informeret om det aflyste samarbejde.

- Der sidder altså nogle andre familier med nogle svømmere, der skal afsted om to måneder, som ikke ved det her. Og det synes jeg bare på ingen måde er okay.

Håndbold-familie føler sig snydt

17-årige Mille Olesen har en lignende oplevelse med Thy Sportsefterskole. Hun har været elev i det her skoleår, men endte med at være så utilfreds med forholdene på skolen, at hun droppede ud i marts.

Hun fortæller om en tid på efterskolen, hvor dagligdagen var præget af mangel på struktur og voksne, og hvor der oven i det heller ikke var de aktiviteter på skolen, som var grunden til, at hun havde søgt ind.

- Jeg blev lovet et helt pigehåndboldhold, som jeg ikke fik, jeg blev lovet der var ridning på skolen som jeg ikke fik det første halve år.

- Altså rent faktisk er vi blevet snydt, siger hendes far Brian Olesen.

17-årige Mille Olesen og hendes far føler sig snydt. Hun droppede ud af Thy Sportsefterskole i marts og går nu på en anden efterskole.
17-årige Mille Olesen og hendes far føler sig snydt. Hun droppede ud af Thy Sportsefterskole i marts og går nu på en anden efterskole.
Foto: Skelmose TV og Henrik Drivsholm, TV MIDTVEST

TV MIDTVEST ville gerne have forelagt skolen den nye kritik og spurgt, om skolen nu har informeret de kommende svømmeelever om, at Thisted Svømmeklub har afbrudt samarbejdet.

Men det er ikke lykkedes at komme i kontakt med hverken skolens forstander eller bestyrelsesformanden.

Thisted Svømmeklub har selv informeret om det ophørte samarbejde på klubbens hjemmeside. 

Klubbens formand fortæller til TV MIDTVEST, at man så sent som onsdag har forsøgt at få svar fra skolen på, om de kommende svømmeelever ved besked. Men uden held.

Prøvede at finde løsning

Ifølge Katrine Høpfner har hun i sin samtale med skolens forstander spurgt, hvorfor han ikke havde meldt en så afgørende oplysning ud til de kommende svømmeelever.

- Grunden til at han ikke havde meldt noget ud endnu, det var, at så var han godt klar over, at svømmerne jo ville melde fra, og det kunne jeg jo kun give ham ret i. Men han ville gerne vente til han havde fundet en anden løsning, fortæller hun.

- Jeg er med på, at skolen er presset, men det her er at holde de unge mennesker som gidsler. Det er ikke pænt.

Thy Sportsefterskole har været under skærpet økonomisk tilsyn fra Undervisningsministeriet siden november 2021.

Skolen har tidligere oplyst, at der har gået i alt 87 elever dette skoleår. Nu viser tal fra skolen, at 44 elever er stoppet af forskellige årsager.