Vingegaards toppræstation lå ikke i kortene: - Det er en vild historie

Flere af Jonas Vingegaards gamle støtter har fulgt den unge cykelrytters rejse gennem Tour de France tæt.

1:13
Ole Iversen i midten af billedet er formand for cykelklubben Thy Cykle Ring, hvor Vingegaards rejse begyndte.
Foto: Katrine Angel, TV MIDTVEST

Nu er det officielt. Jonas Vingegaard fra Hillerslev i Thy er blevet nummer to ved Tour de France 2021. Det er første gang i 25 år, at en dansker står på podiet i Paris.

Jonas Vingegaard havde sin datter Frida på armen, da han trådte op på podiet i Paris som nummer to.
Jonas Vingegaard havde sin datter Frida på armen, da han trådte op på podiet i Paris som nummer to.
Foto: Christophe Ena/AP/Ritzau Scanpix

Og for nogle af dem, der har fulgt ham fra han trådte sine første kilometer i pedalerne, til han blev professionel, er det en helt særlig dag.

- Det er jo helt uovertruffet og outstanding, det han har haft gang i, siger Christian Andersen, der var coach og mentor for Vingegaard, da han kørte for Skive-holdet Team Coloquick.

Formanden for cykelklubben, hvor det hele startede, har også svært ved at sætte ord på, hvor stort det er, at den lille Jonas fra Thy er kørt fra de hårde drenge i Tour de France.

- Det er ufatteligt. Det er en vild historie, og jeg har nok ikke helt fattet det endnu, siger formand for Thy Cykle Ring, Ole Iversen.

En efterskoledrøm

I skoleåret 2012/2013 gik Jonas Vingegaard på Idrætsefterskolen i Ikast sammen med Mathias Dalum. Dengang drømte de begge om at stige til tops inden for cykling.

- Jeg tror, vi alle sammen troede, at vi kunne blive professionelle dengang, og at Jonas så bare fører det ud i livet. Det er helt vildt, siger den gamle efterskolekammerat.

Hvis han dengang skulle have peget på en, der ville blive nummer to ved verdens hårdeste cykelløb, så var valget ikke faldet på Vingegaard.

- Han var en dygtig cykelrytter, men også en der kæmpede for tingene, siger Mathias Dalum.

Mathias Dalum er ikke meget for at indrømme det, men ifølge ham var Jonas Vingegaard nok allerede en bedre cykelrytter end ham, da de gik på efterskole sammen.
Mathias Dalum er ikke meget for at indrømme det, men ifølge ham var Jonas Vingegaard nok allerede en bedre cykelrytter end ham, da de gik på efterskole sammen.
Foto: Katrine Angel, TV MIDTVEST

Næsten som en fugleunge

Inden Vingegaard tog på efterskole for at udvikle sit cykeltalent, trampede han i pedalerne i Thy Cykle Ring. Han blev han meldt ind tilbage i 2008, da han var omkring 12 år gammel.

- Han var lille af statur. Han var lidt lige som en lille fugleunge næsten, men han holdt jo på, siger formanden for klubben.

Han håber, at Vingegaards triumf kan få flere børn og unge til at cykle, og kalder ham for ”et lysende eksempel på, at man kan nå langt i cykelsport, hvis man holder ved.”

- Når Jonas kan blive det til, han er i dag, på baggrund af der hvor han startede, så burde alle faktisk kunne blive til noget indenfor cykling, siger Ole Iversen.

Nedenfor kan du se et sammendrag af Jonas Vingegaards karriere gravet frem fra TV MIDTVESTs arkiver.

1:44
TV MIDTVEST mødte Jonas Vingegaard første gang i 2015.
Foto: TV MIDTVEST