Vindmøller eller solceller måske på vej til naturområde: Lokale er uforstående over for planerne

Den uspolerede udsigt i Nationalpark Thy er i fare for at blive ødelagt. Det mener flere lokale, som er bekymrede over nye planer.

Der er planer om et nyt område til vedvarende energi vest for Hanstholm Havn og lige i udkanten af Nationalpark Thy. Men udsigten til vindmøller eller solceller vækker bekymring hos flere lokale, de foretrækker udsigten til naturområdet.

Blandt dem er Philip Hahn-Petersen, der bor i lokalområdet og er medlem af Dansk Botanisk Forening. Han blev meget overrasket, da han hørte planerne om, at der måske skal sættes vindmøller eller solceller op. 

- Jeg synes, det er en rigtig god vision at få en havn med vedvarende energi, men vi skal ikke lade klimahensyn gå ud over naturhensyn, siger han.

Tæt på nationalparken

Hanstholm Havn og Thy-Mors Energi har indgået et samarbejde om at undersøge muligheden for at bruge området til vedvarende energi for på den måde at gøre havnen CO2-neutral i 2030.

Området det drejer sig om er en del af Nationalpark Thy, som er ejet af Hanstholm Havn.

- Selve placeringen i forhold til nationalparken synes jeg ikke er den mest velvalgte. Jeg har selv siddet i bestyrelsen i Hanstholm Havn og på et tidspunkt drøftede vi også placeringen af vindmøller på de sydlige areal ned mod nationalparken, og der stemte jeg imod, siger Torben Juul-Olsen, der er bestyrelsesformand for Nationalpark Thy.

Bestyrelsen i Nationalpark Thy vil drøfte planerne på et møde i august.

Borgmesteren vil have afdækket mulighederne

Borgmesteren i Thisted Kommune bakker op om havnens planer og aftalen med det lokale energiselskab. 

- Der er et havneareal, som ikke bliver brugt, og så skal et jo afdækkes, hvad det kan bruges på. Jeg kan sagtens forstå bekymringerne, og de skal også ind over, når først processen begynder at køre. Men nu og her handler det bare om at finde ud af, om det her overhovedet er en mulighed, siger Ulla Vestergaard (Soc.dem.), borgmester i Thisted Kommune.

Philip Hahn-Petersen håber at projektet bliver rykket til et andet område øst for havnen, hvor der i forvejen står vindmøller eller til landbrugsjord i nærheden af den nye genbrugsstation.

- Det kan godt være at havnen ejer arealerne, men var det ikke bedre, at vi rykkede projektet til et andet område, hvor konsekvenserne ikke er så store, siger han.

Det er endnu uvist hvornår energiplanerne vest for havnen er klar til at komme i høring.