Vindmølleproducenter i knibe

Lovsmøl får flere producenter af husstandsvindmøller til at undersøge mulighederne for at flytte ud af landet.

Flere producenter af husstandsvindmøller undersøger nu mulighederne for at flytte ud af landet. De kan nemlig ikke sælge deres møller herhjemme.

- Vi plejer i snit at levere to vindmøller om ugen. Over hele året i år har vi foreløbig kun leveret fire, forklarer direktør for Thy Møllen i Hurup, Leif Pinholt, til TV-MIDTVEST. Thy Møllen har ellers ventende ordrer for langt over 100 millioner kroner.

Lovsmøl mellem Danmark og EU

Men de danske kunder tør ikke afgive den endelige bestilling, sålænge de ikke kender afregningspriserne for el. Selvom den danske regering vedtog en ny lov med prisafregninger for halvandet år siden, er loven endnu ikke gældende. Den er nemlig ikke blevet godkendt af EU og nu er stort set al handel med de små møller gået i stå.

Frustrerende situation

- Det er frustrerende at have kunderne og produkterne klar, men ikke kunne sælge det, siger en anden producent af husstandsvindmøller, Carsten Lauridsen, direktør for Solid Wind Power i Ringkøbing. Han har ordrer liggende for mere end 40 millioner kroner og kigger i øjeblikket efter nye kunder i England.

- England er jo et godt marked, for de har en lovgivning og nogle afregningspriser, der er trådt i kraft. Det vil sige, at vores mølle kan sendes derover og sættes igang med det samme, forklarer han.

Thy Møllen overvejer Skotland

For Thymøllen er det Skotland, der trækker. Her er der også allerede en gældende lovgivning på husstandsvindmøllerne og ovenikøbet meget bedre vilkår for producenterne, end i Danmark.

- Vi vil jo helst blive i Thy, hvor vi hører til, men hvis vi ikke eksisterer, kan det jo være lige meget, pointerer Leif Pinholt. Direktøren vurderer, at virksomheden har til september, før der skal træffes en beslutning.