Vild forvandling: Danmarks tungeste baby blev til klassens tynde pige

Hun kom på forsiden af aviser og ugeblade, fordi ingen var født tungere end hende. TV MIDTVEST har mødt danmarks tungeste baby, der nu er blevet 20 år.

6.575 gram. 

Det svimlende tal stod vægten på, da Kamilla Holm for 20 år siden blev født på Herning Sygehus. Den høje vægt gjorde pigen fra Thyholm til danmarks tungeste baby. Hun vejede præcis 80 gram mere ved fødslen end nummer to, Kamillas storebror. 

quoteDet var hårdt at være gravid, for der var mange kilo at slæbe rundt på.

Anna Marie Lindballe, mor til danmarks tungeste baby.

- Jeg fik mine five minutes of fame, fordi jeg var fed, da jeg blev født. Det er bare sjovt at tænke på i dag, fortæller Kamilla Holm. 

For berømt blev den store baby, dengang tilbage i 1998. Udover et indslag i TV MIDTVEST, så var den ganske usædvanlige baby også forsidestof i en lang række medier i ind- og udland. 3500 gram er den gennemsnitlige vægt for en nyfødt baby, så med næsten det dobbelte i kampvægt må Kamilla siges at være ganske unik. 

Kamilla blev fra fødslen omtalt i landets medier som danmarks største baby. 
Kamilla blev fra fødslen omtalt i landets medier som danmarks største baby. 
Foto: Arkiv

Historien nåede også helt til Frankrig. Her blev en kvinde så fascineret af historien, at hun i flere år efter sendte Kamilla en fødselsdagsgave. En af flere kuriøse historier, den store fødselsvægt førte med sig. Historier familien i dag kigger tilbage på med et stort smil. Præcis som de med mellemrum tager hæftet med avisudklip frem, når venner og familie skal have en god historie.

Hård graviditet

En person husker tiden omkring Kamillas fødsel bedre end de fleste. Hendes mor Anna Marie Lindballe. 

- Det var hårdt at være gravid, for der var mange kilo at slæbe rundt på, forklarer Anna Marie Lindballe fra Hvidbjerg. 

Mor og datter efter fødslen i Herning for 20 år siden. 
Mor og datter efter fødslen i Herning for 20 år siden. 
Foto: Privat

Hun var godt forberedt på graviditeten, da storebror Kristian heller ikke ligefrem var en gennemsnitlig baby. Han endte direkte i Guiness Rekordbog som danmarks tungeste baby. En rekord lillesøster senere slog med 85 gram. Modsat Kamilla, der blev født via et planlagt kejsersnit, kom Kristian til verden på normal vis. Det resulterede i komplikationer, der den dag i dag præger ham. 

quoteSå længe jeg kan huske tilbage, så er jeg blevet kaldt den tynde pige. Jeg må have smidt de kilo hurtigt, ellers er jeg bare vokset meget.

Kamilla Holm, danmarks tungeste baby.

- Han sad fast, så de var nødt til at hive ham ud. Derfor er hans højre arm i dag delvis lam. Der blev rykket nogle nerver over i skulderen, da han blev hevet ud, forklarer Anna Marie Lindballe. 

Den voldsomme oplevelse ønskede moderen ikke gentaget. Derfor blev fødslen med Kamilla foretaget med et planlagt kejsersnit. 

Også det tredje barn i familien var markant over gennemsnittet. Hvorfor alle tre søskende var så store ved fødslen vides ikke med sikkerhed. Den mest oplagte forklaring er, at den sukkersyge Anne Marie Lindballe udviklede under graviditeterne kan være årsagen. Sukkersygen har givet ekstra næring til børnene, der således er vokset ekstra meget under alle tre graviditeter.

Kontrasternes verden

Til trods for Kamilla Holm blev født som danmarks tungeste baby, så er det ikke en titel, der ligefrem har tynget hende. 

- Så længe jeg kan huske tilbage, er jeg blevet kaldt den tynde pige. Jeg må have smidt de kilo hurtigt, ellers er jeg bare vokset meget, fortæller Kamilla Holm. 

Udover at være en god historie hjemme i familien, så fylder historien om starten på livet særligt et sted i Kamilla Holms liv. 

- Det er tit mødre, det er interesserede. Når jeg fortæller dem, hvor stor jeg var, da jeg kom til verden, så kommer de med meget store øjne. De synes det er vildt interessant, samtidig får de ondt af min mor, fortæller Kamilla Holm. 

Kamilla Holm arbejder til dagligt med børn i en daginstitution i Hvidbjerg. 
Kamilla Holm arbejder til dagligt med børn i en daginstitution i Hvidbjerg. 
Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST

I dag vejer danmarks tungeste baby 60 kilo og er 178 centimeter høj. De andre søskende har også lagt den tunge start på livet bag sig. Tanken om en dag at blive gravid, måske med en tung baby, som der er familietradition for, skræmmer på ingen måde Kamilla Holm. 

- Man kan ende med at få store børn, et handicappet barn eller et sygt barn. Hvis jeg en dag bliver mor til et stort barn, så er det bare sådan, det må være, lyder det fra Kamilla Holm. 

Indtil videre kan Kamilla Holm glæde sig over, at ingen baby, siden hun kom til verden for 20 år siden, er blevet vejet tungere. Dermed er den tynde pige fra Thyholm stadig indehaver af titlen som danmarks tungeste baby. 

Se hele indslaget om danmarks tungeste baby her. 

Læs flere artikler fra Thisted eller i kategorien Samfund.