Vandskæringer og sprængstof kunne ikke klare det: Anders skal fjerne en bunker med sin oliehammer

Bunkere er ikke kønne, men de kan til gengæld holde til det meste. Og det er netop Anders Iversens udfordring. Han er nemlig ved at fjerne en tysk bunker fra et villakvarter.

2:18
En genstridig bunker skal fjernes fra villakvarter i Thisted - det tager nærmest en krig.
Foto: Jesper Mortensen, TV MIDTVEST

Bunkere er designet til at kunne beskytte menneskerne indeni mod hårde slag fra granater, mortérer og skud i en krigssituation.

Derfor er det lidt af et projekt, maskinfører Anders Iversen er i gang med. Ved hjælp af en oliehammer er han nemlig ved at fjerne en bunker fra anden verdenskrig bestående af 670 kubikmeter stål og beton.

- Der er meget jern i beton, for det har de jo vidst, at det var det, der skulle til for at få det til at holde sammen. Og den del af det er jo sand nok, siger han til TV MIDTVEST.

Anden verdenskrig var en mørk tid, men ikke desto mindre er den vigtig at huske.

Så fagfolk, der ved noget om fortiden, har kigget i bunkeren i Thisted for at sikre, at der ikke blev ødelagt noget af historisk interesse.

- Der er et kæmpe kabel, der går ind i som kunne tyde på, at der måske har været en form for radiokommunikation udadtil, siger Esben Kaagaard, der er en del af Besættelsestidshistorisk Selskab i Thisted.

Man ved, at bunkeren fungerede som et slags beskyttelsesrum og havde plads til 24 mand.

Og beskyttet har tyskerne i den grad været, og selv i dag, omkring 80 år senere, volder de tykke mure problemer.

- Det er en kæmpe opgave, for selvom man hugger noget i stykker, så kommer det næste stykke jern bare. Så det er en stor opgave, siger Esben Kaagaard til TV MIDTVEST.

Erfaringerne fra andre steder langs vestkysten viser at Anders Iversen kommer til at hakke i de de mange kubikmeter stål og beton i rigtig lang tid.

For det er ikke den første bunker, der er blevet udfordret af nedrivningsfolk.

- Man har forsøgt med vandsprængninger, man har forsøgt med vandskæringer, man har forsøgt med bare at fylde en masse sprængladninger ned i, men lige lidt har det hjulpet. Det er en ret stor opgave, og jeg tror, det her med oliehammeren er det bedste, men det tager tid, siger Esben Kaagard.

2:00
I 2015 afsluttede Kystdirektoratet et stort arbejde med at fjerne 120 bunkere langs vestkysten. Det var heller ikke helt let.

Man kunne godt tage voldsommere metoder i brug, men lige denne bunker ligger i et villakvarter i Thisted, og derfor skal der tages hensyn til naboerne.

- Man kan godt få nogle meget store maskiner herind, men jo større maskiner, det er, des større rystelser og larm vil der blive. Så vi prøver med det, vi har, og så må det vare lidt længere tid, siger Anders Iversen.

Lidt ulempe slipper naboerne nok ikke for, for man kan ikke fjerne en beskyttelsesbygning designet til at modstå sprængstoffer uden at larme lidt.

Til gengæld for ulempen kan naboerne så glæde sig til at få udsigt til andet end en bunke beton og jern i fremtiden. Altså når maskinføreren engang bliver færdig.

- Når vi ikke er kommet længere ind i selve bunkeren endnu, så er det svært at danne sig et overblik over, hvor lang tid, det vil vare, siger han til TV MIDTVEST.