Valgbus hentede 219 stemmer ved seneste valg: Nu kører den igen - og det er der en god grund til, siger kommunaldirektør

21 thyboer stemte mandag i den mobile valgbus.

Valgbussen gjorde mandag sit første stop ved Lild Stand, hvor flere thyboer valgte at sætte deres kryds.
Valgbussen gjorde mandag sit første stop ved Lild Stand, hvor flere thyboer valgte at sætte deres kryds.
Foto: Kåre Rolf Hansen, TV MIDTVEST

Det blå forhæng bliver skubbet til side. Og kort efter ender den lille kuvert i den store trækasse. 

Ved fiskerlejet Lild Strand er de fremmødte godt tilfredse med, at de undgår turen til Thisted eller Hurup for at sætte deres kryds til afstemningen om forsvarsforbeholdet i god tid. 

- Det er alletiders og nemt, lyder det fra Agner Jensen fra Lild Stand. 

Han var én af 21 fremmødte, der mandag besøgte valgbussen for at brevstemme til folkeafstemningen 1. juni. 16 af dem stemte i Lild og fem i Ræhr.

Ifølge kommunen er der en god grund til, at man kører bussen i stilling flere steder i Thy. 

- Vi gør det dybest set for at forbedre mulighederne for at stemme ved folkeafstemningen 1. juni, siger Ulrik Andersen, der er kommunaldirektør i Thisted Kommune.

Ulrik Andersen er kommunaldirektør i Thisted Kommune.
Ulrik Andersen er kommunaldirektør i Thisted Kommune.
Foto: Kåre Rolf Hansen, TV MIDTVEST

Har lukket flere valgsteder

Bussen til 485.000 kroner havde sin debut ved kommunal- og regionalvalget i november. Her satte 219 borgere fra Thisted deres kryds i den mobile stemmeboks.

Den gang var målet blandt andet at lokke flere unge til at sætte deres kryds. I dag er missionen udvidet.

- Vi har en opgave i at sørge for at mulighederne for at afgive sin stemme er bedst mulig. Vi vil rigtig gerne have, at valgdeltagelsen er så høj som mulig ved alle valg, lyder det fra kommunaldirektøren, der fremhæver, at kommunalbestyrelsen har valgt at lukke flere kommunens mindst valgsteder. 

Hvis Thisted Kommune lykkes med sin mission, så kommer det ikke til at have den helt store indflydelse på udfaldet af folkeafstemningen. 

Det vurderer Derek Beach, der som professor i statskundskab ved Aarhus Universitet har undersøgt folkeafstemninger i EU-regi. 

- Hvis man fører en generel informationskampagne, der forsøger at få folk til at stemme, så går det nok lige op, siger han. 

Ifølge ham findes der ikke dansk forskning, der peger på om en højere valgdeltagelse ved EU-afstemninger er til gavn for ja- eller nej-siden. 

- En lav valgdeltagelse kan være en fordel nej-siden, da de vælgere generelt er mere motiverede for at stemme. 

- På den anden side ved vi, at det "pæne borgerskab" (der oftest mere EU-positivt, red.) også er flittige til at stemme, vurderer professoren. 

Valgbussen kører fem til 25. maj.