Unge journalister på vej i Klitmøller: Lavede egen avis om FN og vandt fornem journalistpris

Klitmøllers friskoles 4.- 6. klasse blev onsdag hædret i København. De vandt prisen for den bedste avis I JyllandsPostens skoleaviskonkurrence.

Det var en flok stolte skoleelever der onsdag modtog prisen for årets bedste avis.
Det var en flok stolte skoleelever der onsdag modtog prisen for årets bedste avis.

Opgaven var klar. Beskriv FN´s 17 verdensmål via et journalististisk produkt. 

En opgave der kan angribes på mange måder i en journalistisk bearbejdning. Eleverne på Klitmøllers Friskole gjorde det på den mest håndgribelige måde. De gik i dialog med lokale organisationer og virksomheder for på den måde at blive kloge på, hvilken rolle verdensmålene spiller i hverdagen.

- Dette blev primært undersøgt igennem en masse interviews, hvilket resulterede i en avis, der primært bestod af interviews med få baggrunds artikler og lidt nyheder fra ude i verden. Alle nyheder tog udgangspunkt i de gode initiativer og derfor kaldte vi avisen Klitmøller Good News, fortæller David Kristensen fra Klitmøller Friskole.

Det blev også tid til en tur i Rundetårn, da eleverne fra Klitmøller var i København for at modtage den fornemme pris. 
Det blev også tid til en tur i Rundetårn, da eleverne fra Klitmøller var i København for at modtage den fornemme pris. 

- Især researchdelen og interviewene motiverede eleverne rigtig meget og de tog virkelig ejerskab i deres roller samt artiklerne og billederne, hvilket var med til at skabe en god avis, siger David Kristensen.

Prisen blev vundet foran 100 andre deltagende skoleklasser fra hele landet. I beskrivelsen for, hvorfor friskolen fra Klitmøller var bedst af alle hed det følgende.

- Med stort engagement, iderigdom og kreativitet har eleverne fra Klitmøller friskole gennemtrawlet hele lokalområdet, og ideudviklet, researchet og skrevet en stribe spændende, løsningsorienterede artikler om flere af verdensmålene og klodens udfordringer. I en flot layoutet avis - primært med egne fotos - har de udfarende og modige elever lavet relevante interviews med både lokale virksomhedsejere, borgere, kommunen, ja selv med borgmesteren i Thisted. Avisen indeholder hele 11 opsøgende journalistisk artikler uden for skolens område, og det er imponerende!

Præmieoverrækkelse foregik i Pressen, i Politikens Hus. Eleverne fik overrakt deres medaljer af Ansvarshavende Chefredaktør på Jyllandsposten, Jacob Nybroe, som havde følgende kommentar til avisen.

- Det har været en kæmpe fornøjelse at læse jeres avis. Fordi den er super velskrevet - fordi den er super flot layoutet - og så fordi I har været ude i virkeligheden, det betyder virkelig virkelig meget, at det er et ægte billede I giver os andre af, hvad der foregår derude, sagde Chefredaktør Jacob Nybroe.