Transportministeren åbner op for dialog om flylanding med GPS

Onsdag svarede transportministeren på spørgsmål om muligheden for, at Thisted Lufthavn kan få tilladelse til flyve med GPS.

- Det er min holdning, at hvis der er mulighed for fremskridt ved ny teknologi, uden at gå på kompromis med sikkerheden, at man så bør se nærmere på det.

Sådan sagde Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) onsdag. 

quoteDet er sådan, at man hos Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, hvor man behandler den slags, er åben over for, at man kan gøre tingene på en anden måde, hvis man kan dokumentere, at sikkerheden er i orden

Ole Birk Olesen 

Svaret kom efter at Simon Kollerup, der er fødevareordfører for Socialdemokratiet, havde spurgt transportministeren, om Thisted Lufthavn skal have tilladelse til lande og lette med et GPS-system, når vejret er dårligt.

Godkendt i andre lande 

I Danmark er der 33 små lufthavne og flyvepladser. Disse vil kunne udnyttes i langt højere grad ved hjælp af et GPS-system, som gør det muligt at lette og lande i al slags vejr og erstatter bemandingen i kontroltårnet.

GPS-systemet er godkendt i lande som USA, Canada, Tyskland og Østrig. 

Selvom GPS-systemet, som skal sikre, at fly ikke flyver ind i hinanden, hvis vejret er dårligt, endnu ikke er tilladt i Danmark, er ministeren åben over for en løsning.

- Det er sådan, at man hos Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, hvor man behandler den slags, er åben over for, at man kan gøre tingene på en anden måde, hvis man kan dokumentere, at sikkerheden er i orden, siger han.

Hvordan lufthavnene helt præcist skal dokumentere sikkerheden kunne ministeren dog ikke svare på.

- Det eneste, der er lidt nedslående ved svaret er, at han ikke er i stand til at fortælle, hvad det er, lufthavnene skal dokumentere rent sikkerhedsmæssigt, når teknologien bliver brugt i USA og Canada, som vi normalt sammenligner os med, siger Simon Kollerup til TV MIDTVEST.

Åben over for dialog 

I Folketingssalen spurgte Simon Kollerup ministeren, om han mente, at det ville være oplagt for Trafikstyrelsen at indgå i en dialog med de interesserede parter.

- Det tror jeg styrelsen vil gøre, hvis man bare griber telefonen og ringer og siger, at man gerne vil tale med den medarbejder, der har med det at gøre. Så tænker jeg, at han tager sin telefon og svarer på spørgsmål, siger Ole Birk Olesen.   

- Jeg er positivt overrasket over, at Transportministeren, der er øverste chef for Trafikstyrelsen, åbner for, at styrelsen og Thisted Lufthavn skal indgå i en dialog om mulighederne. Det synes jeg, er en fin åbning, fortæller Simon Kollerup til TV MIDTVEST.

Simon Kollerup vil nu følge op på hele sagen, men afventer resultatet af den dialog mellem Thisted Lufthavn og Trafikstyrelsen, som Transportministeren åbner op.

Her kan du se transportministeren forklare, hvorfor det ikke er lige til at godkende GPS-system i Danmark. 

Læs flere artikler fra Thisted eller i kategorien Politik.