Trængende chauffører: Mangler rastepladser med bad og wc

I Midt- og Vestjylland er der næsten ingen mulighed for at komme i bad, og der kan være langt til et wc, lyder kritikken af rastepladser fra vognmænd.

Lastbilchauffører landet over har svært ved at komme til på rastepladserne, fordi de allerede er fyldt op af især østeuropæiske langtidschauffører.

Men her i landsdelen har chaufførerne problemer ud over fyldte rastepladser.

- Problemet på de midt- og vestjyske landeveje er såre simpelt at finde et sted at holde, siger vognmand Per Christensen fra N.C. Christensen & Sønner i Hurup Thy.

- Jeg synes, det er for dårligt, siger han.

Der er næsten ingen mulighed for at komme i bad, og der kan være mange kilometer til et toilet, hvor p-pladsen er stor nok til en lastbil.

Tager 'bad' på toiletter

Ofte må chaufførerne nøjes med at sove på en af de få rastepladser med toilet uden bad, hvor lastbilerne har mulighed for at parkere.

quoteDe prøver lige at vaske sig med en svamp eller klud, eller hvad de lige har med i bilen for bare at se nogenlunde anstændig ud til næste dag.

Per Christensen, vognmand Hurup

Så folk går nærmest i bad herinde?

- De prøver lige at vaske sig med en svamp eller klud, eller hvad de lige har med i bilen for bare at se nogenlunde anstændig ud til næste dag, forklarer vognmand Per Christensen.

Voksende problem

Hos Dansk Transport og Logistik mener man, at problemet med faciliteter og rastepladser til lastbilchauffører de seneste 15 år bare er vokset.

- Det er klart problemet er blevet større de sidste år. Dels fordi der bliver lukket flere rastepladser, og derudover er der et større pres fra østeuropæiske biler, som gør at de bliver mere fyldte, end de har været år tilbage, siger kontorleder Kim Tatt Jacobsen hos DTL i Viborg.

Men der er tilsyneladende ikke nogen løsning op vej.

Dialog er nødvendig

Det er vejdirektoratet, der står for de offentlige toiletter langs hovedlandevejene, men her er der ingen planer om at lave hverken flere toiletter eller badefaciliteter. Der er ganske enkelt ikke penge til det.

Måske er der politisk vilje til at hjælpe de trængende lastbilchauffører.

- Det er vi nødt til at lytte til. Når de kommer med den melding, er det et problem. Og jeg må også erkende, at der er lukket mange toiletter de senere år, og det er selvfølgelig fordi, der er en betydelig driftsudgift, siger transportordfører for Venstre Kristian Pihl Lorentzen.

Han foreslår, at man skal tage en snak med vognmandsforeninger for at høre, hvor stort problemet er og diskutere løsninger.

- Kunne man lave et transportcenter i landsdelen, hvis man har behov for et hvil og for at holde der natten over, spørger Kristian Pihl Lorentzen, der peger på en løsning med brugerbetaling, da han ikke har en pose penge til formålet ved hånden.

Imens der tales om løsninger, må Per Christensen og hans kollegaer planlægge køreturene efter de få toiletter.

 


Læs flere artikler fra Thisted eller i kategorien Erhverv.