Tørfisk-tilladelse: Dabs lovligt igen

Salg af dabs bliver nu tilladt igen, efter Fødevarestyrelsen forbød salget i sommer.

Efter længere tids uvished om, hvorvidt tørret ising - også kaldet dabs - må sælges, bliver salget nu givet fri. Det er Fødevarestyrelsen, der lancerer en ny vejledning på området. Den udstikker nogle retningslinjer for, hvordan fiskene skal tørres, så man undgår, at folk bliver syge.

- Sagen om dabs understreger for mig, at fødevarekontrollen skal prioriteres bedre, så vi bruger ressourcerne og skattekronerne på reelle sundhedsproblemer og grov fødevaresvindel og ikke på mindre vigtige ting som mængden af kanel i kanelsnegle, mærkning af plasticbokse og hvor mange rejer, der er på en rejemad, siger fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) til Jyllands-Posten.

Sagens omdrejningspunkt har været, hvorvidt folk bliver syge, hvis der for eksempel lander en mågeklat på fiskene under tørringsprocessen. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen i den nye vejledning, at fiskene skal være overdækket, når de tørrer.

Men risikoen for sygdom er minimal, og mågerne klatter aldrig på fiskene, fortalte dabs-producent Kristian "Kræbus" Hansen til TV MIDTVEST i juni.

- Vi bor da lige ved havet, det ligger lige hernede. Jeg har aldrig oplevet det, sagde Kristian "Kræbus" Hansen.

Det har hele tiden været lovligt at forære tørfisk væk, så længe man ikke får penge for dem.

Se vores indslag fra juni her:


Læs flere artikler fra Thisted eller i kategorien Erhverv.