Torben mister sygedagpenge efter anonymt tip: - Det er bare en hobby og ikke en skid andet

Torben Hedegaard fra Bedsted i Thy har fået frataget sine sygedagpenge på baggrund af et anonymt tip. Thisted Kommune mener, at der er handlet helt efter bogen.

Torben Hedegaard fra Bedsted i Thy har siden 2017 været på sygedagpenge. Foto: Lasse Dickmann, TV MIDTVEST

Indtil for få uger siden var Torben Hedegaard fra Thy i praktik i Jem og Fix for at blive afklaret til et flexjob. En dag fik han så et telefonopkald fra Thisted Kommune, der fortalte ham, at kommunen havde besluttet at tage sygedagpengene fra ham på baggrund af et anonymt tip.

Hun siger til mig, at der er kommet en anonym anmeldelse om, at jeg driver fotovirksomhed i min fritid. Det forstår jeg ikke en klap af overhovedet. Det er bare hobby og ikke en skid andet.

Torben Hedegaard

Torben Hedegaard måtte derfor aflevere nøglerne til Jem og Fix og glemme drømmen om et flexjob. 

- Det er noget lort. Det er noget rigtig, rigtig lort, og jeg er ked af, at det er, som det er, fortæller Torben Hedegaard.

Torben Hedegaard fik efter 16 år som ansat på en madrasfabrik i Hurup en arbejdsskade i lænden. Det har gjort, at han siden 2017 har været sygemeldt og derfor på sygedagpenge.

Læs også Socialrådgiverforeningen: Der er noget galt med reglerne om sygedagpenge

Det er de sygedagpenge, som nu er blevet taget fra ham efter, at Thisted Kommune har modtaget et anonymt tip. 

- Han kan tage på marked og udstille og sælge i en åben gruppe, som hedder ´Torben H foto´. Det ligner ingenting, at han tjener fede penge ved siden af sine sygedagpenge, stod der skrevet i det anonyme tip.

Torben Hedegaard fortæller, at han bare forsøgte at gøre, som hans læge havde anbefalet ham. Han lider nemlig udover arbejdsskaden i lænden også af en lungesygdom.

Læs også Kræftpatient mister sygedagpenge: - Det er en klokkeklar overtrædelse af reglerne

Hans læge har derfor anbefalet ham at gå nogle lange ture i den friske luft, og det har affødt, at han er begyndt at tage billeder i naturen. Billederne lægger han så op på en facebookside, og det er den fritidsaktivitet, som telefonopkaldet fra kommunen gav som begrundelse for at fratage ham sygedagpengene.

Kommunen mener, at både han selv og hans facebookside er for aktiv, til at han kan være for syg til fuldtidsarbejde.

- Hun siger til mig, at der er kommet en anonym anmeldelse om, at jeg driver fotovirksomhed i min fritid. Det forstår jeg ikke en klap af overhovedet. Det er bare hobby og ikke en skid andet, fortæller Torben Hedegaard.

Hvor mange penge har du tjent på dine billeder?

- Jeg har ikke tjent en skid. Det er røde tal det hele, for det er dyrt at have sådan en hobby.

Thisted Kommune understreger, at der er handlet inden for lovens rammer

Thisted Kommunes direktør for beskæftigelsesområdet, Mogens Kruse Andersen, oplyser, at han ikke kan kommentere personsager. Han understreger dog, at der er blevet handlet inden for lovens rammer.

Borgmester i Thisted Kommune, Ulla Vestergaard, ønsker heller ikke at kommentere sagen, før der kommer en redegørelse af forløbet.

Flere politikere har netop bedt om en redegørelse af Thisted Kommunes ageren i sagen. Byrådsmedlem Ib Poulsen (DF) mener ikke, at Thisted Kommune har handlet rigtigt i sagen. 

- Jeg synes jo, at sagen er beskæmmende, i og med at man har en mand, som var tæt på at få tilkendt et flexjob og derved kunne forsørge sig selv. Nu er han så kommet på offentlig forsørgelse i form af kontant hjælp, siger Ib Poulsen og fortsætter:

Læs også Charlotte ikke syg nok til sygedagpenge trods diskusprolaps

- I stedet for at hjælpe manden på vej, så har man jo simpelthen sat ham på et sidespor. Det synes jeg er uheldigt af kommunen at agere på den måde.

3F har efterfølgende besluttet sig for at stævne Thisted Kommune i sagen, fordi de mener, at kommunen har handlet decideret ulovligt.

Torben Hedegaard mener, at kommunen skulle have advaret ham, før sygedagpengene blev taget fra ham.

- Hvis de havde sagt til mig, hvad der var galt i det her, så havde jeg da selvfølgelig rettet ind efter det, fortæller Torben Hedegaard.

02:51 Luk video