Tjernobyl-børn kan ikke komme på årlig lejr til Vestjylland: - Det er en grim fornemmelse

Grundet coronasmitte er Tjernobylforeningen igen i år nødt til at aflyse årets sommerlejr for hviderussiske børn.

I 2019 var børn fra Tjernobyl samlet på lejr i Nørklit.
I 2019 var børn fra Tjernobyl samlet på lejr i Nørklit.
Foto: Tjernobylforeningen

En gruppe hviderussiske børn plejer at få forsødet deres ellers trænge tilværelse en smule, når de får lov til at komme på sommerlejr på Bulbjerghjemmet i Nørklit i Thy. 

Men i år har Tjernobylforeningen været nødt til at aflyse årets sommerlejr, fordi coronasmitten stadig florerer.

Det til stor ærgrelse for Tjernobylforeningens formand, Ruth Andersen.

- Det er en grim fornemmelse. For det første havde vi glædet os, og for det andet havde vi arbejdet hårdt på at få dem herned. Og så synes jeg, det er synd for børnene, at de ikke kommer, siger hun.

Det er andet år i træk, at foreningen må aflyse den årlige sommerlejr for hviderussiske børn fra Tjernobyl på grund af corona. Lejren har ellers været afholdt årligt siden 1996 med godt 35 børn hvert år.

- Det gør også ondt på os, at de ikke kan komme. Vi savner de børn. Det er vigtigt for dem bare at komme her og få noget andet. De får mad og kærlighed og oplevelser, for det får de ikke derhjemme. Når de har været på lejren, så ved vi, de får det meget bedre, siger Ruth Andersen.

Det plejer at være en stor omvæltning for Tjernobyl-børnene at opleve livet i et rigere land, end de selv kommer fra.

- Den første dag, når vi skal have morgenmad på lejren, så får de en tallerken, og så tager de havregryn, yoghurt, spegepølse og det hele på en tallerken, for de tror ikke på, der er nok mad. Men de spiser den ymer med spegepølse på.

- Når der så er sukkerkringle, så skal du se deres øjne. De stråler som stjerner. Det er noget, de kan lide, siger formanden for foreningen.

I stedet har Tjernobylforeningen i år givet et økonomisk bidrag til børnene, så de kan komme i sommerhus i deres hjemland. 

- For at være med på den sommerhustur, skal hvert barn komme med en eller anden ting. Det kan være en tomat eller en kartoffel, så de kan bidrage til budgettet, for det er blevet meget dyrt derovre, siger Ruth Andersen.

Ruth Andersen af formand for Tjernobylforeningen.
Ruth Andersen af formand for Tjernobylforeningen.
Foto: Louise Harkjær Møller, TV MIDTVEST

Den årlige sommerlejr i Nørklit er for børn fra Tjernobylområdet, der er under 15 år. Det betyder, at nogle af de ældste børn ikke kan komme på lejr til Danmark til næste år, fordi de så er blevet for gamle.

- Når vi skal have visum til dem, så skal de have fingeraftryk, efter de er fyldt 15, og det har foreningen ikke råd til. Hvis du spørger mig, så tror jeg, de vræler lige nu, siger formanden. 

Til gengæld er Tjernobylforeningen stadig håbefulde over for, at de til næste år igen kan holde sommerlejr. Der vil foreningen desuden fejre 25 års jubilæum.

- De kommer i Legoland, Jesperhus, på McDonalds og alt sådan noget, der er sponsoreret. Og det er noget, de aldrig ser i deres liv, siger Ruth Andersen.

4:24
VIDEO: 36 børn fra Tjernobyl var på sommerlejr i Nørklit i 2015.