Tican-landmænd i klemme: Har millioner til gode

Andelshaverne har endnu ikke fået deres efterbetaling. - Det kan være afgørende for, om vi overlever på længere sigt, siger en af dem.

De omkring 275 andelshavere i svineslagteriet Tican i Thisted er havnet i en slem økonomisk klemme.

Landmændene har endnu ikke modtaget efterbetalingen for 2015 - penge der plejer at blive udbetalt i starten af december.

Forklaringen på forsinkelsen er formentlig, at Tican endnu ikke er blevet overtaget af den tyske slagterigigant Tönnies. Partnerne meddelte i starten af november, at Tönnies skulle overtage aktiekapitalen i Tican, men forhandlingerne trækker tilsyneladende ud.

Christian Hvelplund fra Skovsted nord for Thisted er en af de landmænd, der må undvære de penge, han havde budgetteret med. Han leverer omkring 35.000 svin til Tican om året og har omkring 2,5 millioner kroner til gode Han kender mange andre, der står i en lignende situation.

- Det kan være afgørende for, om vi kan overleve på længere sigt, siger han.

Hvelplund ærgrer sig i dag over, at han valgte at levere til Tican, da Jutland Meat i Struer lukkede. Han mistede en million kroner på konkursen i Jutland Meat og frygter nu for et nyt tab.

- Vi blev lovet guld og grønne skove hos Tican, og siden er det det kun gået en vej - nemlig nedad, siger han.

Direktøren i Tican Ove Thejls ønsker ikke at kommentere situationen. Han henviser til bestyrelsesformand Jens Jørgensen Henriksen, der fredag eftermiddag er optaget af bestyrelsesmøde.