Thys fremtid er usikker efter Urd

Mange husejere ved Agger i Thy er bange for deres fremtidige skæbne, efter stormen Urd for et par dage siden tog et ordentlig bid af kysten.

Det er især ved Høfde 96 og Flade Sø i Thy, at stormen Urd tog en stor luns af klitterne. Stormens skader har gjort mange husejere i Agger bange for, hvad det kan have af konsekvenser i fremtiden.

- For ganske få måneder siden var der ti-tyve meter mere klitrække. Det meste af det er spist af Urd, fortæller Michael Mortensen, der er fra Agger.

quoteFår vi en storm eller to mere i vinter, så er vi igennem. Så det er nu, der skal gøres noget.

Michael Mortensen, Agger 

Bryder havet igennem klitten, frygter de lokale beboere, at Flade Sø og de nærtliggende byer vil blive oversvømmet.

- Får vi en storm eller to mere i vinter, så er vi igennem. Så det er nu, der skal gøres noget. Det er jo lige pludselig en anden situation, man står i, hvis man skal til at evakuere et lokalsamfund, siger Michael Mortensen.

Ingen grund til panik

Kystdirektoratet tager beboernes bekymring alvorlig, og valgte derfor den 29. december at tage ud for at besigtige de aktuelle skader efter stormen.

- Det vi kigger på, det er i forhold til, hvor højt vandet kan komme, siger Per Sørensen, der er kystteknisk chef i Kystdirektoratet.

Selvom skaderne ser voldsomme ud, så mener Kystdirektoratet ikke, at der er grund til panik.

- I den fællesaftale vi har med kommunen, skal vi levere 100 års sikkerhed, og det gør, at klitten skal være omkring 40 meter bred, og det er den så rigeligt her. Så der er ikke gennembrudsfare, mener Per Sørensen.

Alligevel vil der blive holdt godt øje med området ved Agger.

- Vi vil jo gerne have så mange input fra de lokale som muligt om, hvad der sker, så vi hele tiden kan være up to date med situationen - også under stormen, siger Per Sørensen.

I kølvandet på stormen Urd er der bekymrede miner hos mange husejere i Agger. De vil have bedre kystsikring

 


Læs flere artikler fra Thisted eller i kategorien Politik.