Thisted vil atter bruge pesticider: Vi gambler med vores grønne profil

Alternativets Joachim Plaetner Kjeldsen retter en hård kritik af planerne om atter at bruge sprøjtemidler - Venstre afviser kritikken.

Joachim Plaetner Kjeldsen, Alternativet. Foto: Arkiv

Det er i direkte strid med Thisted Kommunes grønne profil, når et stort flertal i klima, miljø og teknikudvalget nu atter vil bruge sprøjtemidler i kampen mod ukrudt i flere udvalgte byer.

Det mener Alternativets medlem af udvalget, Joachim Plaetner Kjeldsen, der som den eneste stemte imod forslaget.

- Vi har Danmarks første og største nationalpark, og vi er den kommune, der har det største økologiske landbrugsareal. Derfor er det et helt forkert signal at sende. Det eneste sted, vi har kan se resultaterne af det her, er efter 20-30 år, og der har sprøjtegift bare en rigtig dårlig track record. Jeg synes, at vi som kommune skal køre efter et forsigtighedsprincip og ikke tage nogen chancer, siger Joachim Plaetner Kjeldsen til TV MIDTVEST.

Jeg synes, at vi som kommune skal køre efter et forsigtighedsprincip og ikke tage nogen chancer

Joachim Plaetner Kjeldsen

Thisted har i godt 20 år haft en politik om ikke at bruge pesticider på de kommunale arealer, men et flertal i udvalget har som et toårigt forsøg valgt at droppe den praksis i en række udvalgte byer, skriver Nordjyske.

Og det strider ikke mod den grønne målsætning, mener udvalgets formand Esben Oddershede (V).

- Jeg mener tværtimod, at vi fastholder vores grønne profil. Vi er opmærksomme på, hvad der sker rent teknologisk. Vi har stadig en grøn profil, og det ønsker vi også at have fremadrettet, siger han.

Bedre end ukrudtsbrændere

For formanden drejer det sig om at se på den samlede miljøbelastning.

Han peger på, at det i dag er muligt at bruge pesticider meget mere målrettet, så det efter hans opfattelse er bedre for miljøet end at bruge ukrudtsbrændere.

- Det udstyr, der er til rådighed i dag, er så præcist, at det docerer direkte på ukrudtsplanten - og så dør den. Når vi bruger gasbrændere, skal vi over det adskillige gange, og der ser vi en gevinst i at bruge pesticider, siger Esben Oddershede.

Han afviser, at der er fare for, at sprøjtemidlerne om nogle år havner i drikkevandet. De byer, der ligger tæt vandindvindingsområderne, bliver nemlig holdt uden for forsøget.

01:54

Derfor vil kommunen nu bruge sprøjtemidler som et forsøg. Interview med Esben Oddershede. 

Luk video

- Vi gambler ikke med grundvandet. Det kunne vi aldrig finde på. Det her er så målrettet, at spildet er meget minimalt - og jeg mener, at vi tilgodeser miljøet bedst på denne måde, siger Esben Oddershede.

Joachim Plaetner Kjeldsen er dog ikke overbevist.

- Det vil havne i vores natur, og jeg køber ikke den der med, at det ikke går i drikkevandet. For selv om det ikke direkte bliver sprøjtet steder, hvor der indvindes drikkevand, så er der stadig en risiko for, at det ender i grundvandet om nogle år, og som minimum bliver det sprøjtet ud i naturen, og der skal vi som kommune ikke tage nogen chancer, siger han. 

Forslaget om igen at bruge pesticider skal endeligt godkendes i kommunalbestyrelsen.

Læs også Vandværkerne advarer: Uheldigt signal at finde giftsprøjten frem igen

05:50 Luk video