Thisted Varmeforsyning må fortsat bruge geotermi

Ministeren har givet tilladelse til, at Thisted Varmeforsyning fortsat kan pumpe varmt vand op af jorden til udvinding af energi.

Thisted Varmeforsyning må fortsat producere geotermisk energi
Thisted Varmeforsyning må fortsat producere geotermisk energi
Foto: Arkiv

Thisted Varmeforsyning har pumpet varmt vand op af jorden siden 1984, og nu kan de fortsætte i endnu 30 år. Det skriver Ingeniøren.

Det er Energistyrelsen, der står bag tilladelsen, og samtidig har Energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Chr. Lilleholt, besluttet, at man får mulighed for at lave en ekstra injektionsboring.

Dette vil ifølge Thisted Varmeforsygnings formand, Lars Toft Hansen, forøge produktionen af geotermisk energi med 50 procent.

- For at sikre os, at vi også har geotermi fremover, vil vi gerne lave en ekstra injektionsboring. Den kommer til at ligge lidt væk fra den eksisterende injektionsboring, så vi kan sikre os, at den får en ny, lang levetid, fortæller han til fagbladet. 

Den ekstra boring kan især gøre gavn, hvis temperaturen i den eksisterende boring falder. Da Dong etablerede anlægget i Thisted, forventede man, at temperaturen ville sænkes efter 25 år.

Det er i dag 33 år siden, og vandets temperatur er endnu ikke faldet. Hvis det sker, vil det tage årevis, før det gør en markant forskel.

- De boringer vi har nu, vil mindst kunne holde i 15 år mere. Det er rettidig omhu, at vi nu sikrer os en boring mere og også en mulighed for at gå op i ydelse, forkalrer han.

Thisted Varmeforsynings geotermiske boringer går 1,3 kilometer ned i undergrunden og henter energi fra et sandstenslag, hvor der er omkring 40 grader varmt.

Geotermiprojektet er medvirkende årsag til, at Thisted-borgerne inkasserer nogle af landets laveste varmeregninger.